Biden glasao u Delaweru sa suprugom

Demokrat Biden samo nekoliko dana prije izbora vodi u nacionalnim anketama ispred Trumpa (EPA)

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden i njegova supruga Jill glasali su danas na izborima 2020. godine i tako se pridružili Amerikancima koji su iskoristili mogućnost prijevremenog glasanja.

Biden je glasao u zgradi državne kancelarije Carvel u svom rodnom gradu Wilmingtonu, u državi Delawer, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Očekuje se da će Biden lako pobijediti u Delaweru, a do izbora 3. novembra gdje mu je protivkandidat aktuelni predsjednik republikanac Donald Trump, ostaje još samo šest dana.

Trump je glasao u subotu u javnoj biblioteci preko puta jednog od njegovih golf klubova u državi Florida.

Trump je ponovo kritizirao američke izborne mehanizme, posebno način brojanja ranih glasova, i ocijenio da bi dodatno vrijeme za brojanje više desetaka miliona glasova poslije izbornog dana, 3. novembra, bilo “neprimjereno”.

Dok je Trump iskazao sumnju u glasanje putem pošte, Biden je pozvao na jedinstvo tokom svog izbornog mitinga u državi Georgia, koja se smatra naklonjenijom republikancima i aktuelnom predsjedniku.

Eksperti su procijenili da bi prebrojavanje približno 70 miliona glasova pristiglih preko pošte moglo potrajati više dana, čak i sedmica, što znači da pobjednik, sasvim izvjesno, neće biti poznat neposredno nakon zatvaranja birališta 3. novembra.

Iako su izborne nepravilnosti rijetkost tokom izbornih procesa u SAD-u, Trump je više puta ponovio da masovno glasanje preko pošte neminovno vodi većim zloupotrebama, ali nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Izborna pravila

Prema važećim propisima i podacima iz organizacije Izborni projekat SAD-a, savezne države ne dozvoljavaju zvanično brojanje glasova sve dok se birališta ne zatvore.

Do sada je rano glasanje obavilo više od 68,5 miliona Amerikanaca, što je zamalo polovina ukupnog broja glasova sa prošlih izbora, 2016. godine.

Demokrat Biden samo nekoliko dana prije izbora vodi u nacionalnim anketama ispred Trumpa, navodi se na web stranici RealClearPolitics. Ipak, pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima prije četiri godine dovela je u pitanje pouzdanost anketa kao nikad prije, prenosi Hina.

Trump je 2016. osvojio manje glasova od Hillary Clinton, ali je pobijedio u dovoljno saveznih država da osvoji elektorske glasove potrebne da postane predsjednik.

Izvor: Agencije