U Cannesu počeo filmski festival u simboličnom mini izdanju

Više nego festival, Cannes je bitan izlog francuskih i stranih filmova (EPA)

Crveni tepih i večernje haljine uz puno fotografa, obilježili su simbolično izdanje najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu koji je počeo u utorak s ambicijom da upuhne kisik tom sektoru koji je ugušila zdravstvena kriza, prenosi Hina.

“Željeli smo doći pokazati kino, filmove, umjetnike”, rekao je Thierry Frémaux, generalni sekretar festivala u Cannesu, na otvorenju festivala koji bi trebao trajati do četvrtka. 

“Naša prisustvo ovdje je odgovornost”, istaknuo je Pierre Lescure, predsjednik festivala i naglasio da su “poduzete sve zdravstvene mjere opreza”.

Posebno izdanje festivala

“Održat će se Cannes 2021.” rekao je publici i pohvalio “vrlo živahnu francusku kinematografiju”.

Festival je započeo prikazivanjem filma  Un triomphe, komične drame Emmanuela Courcola s Kadom Meradom i Marinom Hands.

Ovo “posebno izdanje” Festivala, koji je otkazan u maju zbog zdravstvene krize, završit će u četvrtak navečer dodjelom Zlatne palme za najbolji kratkometražni film.

Ukupno će biti prikazana četiri filma, od kojih dva strana Asa Ga Kuru (Prave majke) Japanke Naomi Kawase i prvi film Gruzijke Dee Kulumbegashvili, Beginning (U početku), nagrađen u San Sebastianu.

Festival završava u četvrtak navečer prikazivanjem filma Les Deux Alfred (Dva Alfreda) Brune Podalydèsa, u nazočnosti redatelja i glavne glumice, Sandrine Kiberlain.

Ne odgađati filmove

Više nego festival, Cannes je bitan izlog francuskih i stranih filmova.

Dok je filmska industrija u mučnoj situaciji, a vlada razmatra nova ograničenja kako bi obuzdala drugi val epidemije, mnogi se nadaju da će ovaj događaj uvjeriti producente da ne odgađaju prikazivanje njihovih filmova u kinima.

Nakon što nije mogao biti održan u maju, Festival u Cannesu je objavio popis 56 dugometražnih filmova koji su bili u službenoj konkurenciji 2020. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO