SAD odobrio prodaju oružja Tajvanu za 2,3 milijarde dolara

Odobrenje prodaje Harpoona dolazi nekoliko dana nakon što je odobrena potencijalna prodaja još tri sistema naoružanja Tajvanu (Reuters)
Odobrenje prodaje Harpoona dolazi nekoliko dana nakon što je odobrena potencijalna prodaja još tri sistema naoružanja Tajvanu (Reuters)

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju Tajvanu 100 obalskih odbrambenih sistema Harpoon, koji je proizveo Boeing, u ugovoru koji ima potencijalnu vrednost do 2,37 milijardi dolara, saopćio je Pentagon.

Taj potez dolazi nekoliko dana nakon što je State Department odobrio i potencijalnu prodaju još tri sistema naoružanja Tajvanu, uključujući senzore, rakete i artiljeriju.

Ukupna vrijednost te prodaje mogla bi iznositi 1,8 milijardi dolara, što je izazvalo Kinu da zaprijeti sankcijama, prenosi Tanjug, pozivajući se Reuters.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je u utorak da će preuzeti neophodne korake kako bi sačuvali suvernitet i bezbjednost, nakon što je SAD odobrio dodatnu prodaju oružja Tajvanu.

Jača američki pritisak na Kinu

Kina je poručila SAD-u da prekine s prodajom oružja Tajvanu, kako se ne bi pogoršali odnosi dvije velesile, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kina je u ponedeljak saopćila da će uvesti sankcije Lockheed Martinu, Boeing difensu, Ryjtheonu i još nekim američkim kompanijama koje budu umiješane u prodaju oružja Tajvanu.

Ovakve akcije SAD-a dešavaju se u trenutku kada administracija Donalda Trumpa pojačava pritisak na Kinu pred predsjedničke izbore 3. novembra i kada raste zabrinutost zbog namjera Pekinga prema Tajvanu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO