Pandemija razbjesnila Italijane, sve više zemalja razmišlja o ‘lockdownu’

Na hiljade demonstaranata u Italiji je u ponedjeljak navečer izrazilo bijes protiv zatvaranja restorana i barova od 18 sati (EPA)
Na hiljade demonstaranata u Italiji je u ponedjeljak navečer izrazilo bijes protiv zatvaranja restorana i barova od 18 sati (EPA)

Ogorčenje raste u Italiji, gdje su u nekoliko gradova održani protesti protiv oštrih mjera, Češka uvodi policijski sat od 21:00 sat, Rusija zatvara lokale noću, u Francuskoj se o novim mjerama odlučuje u utorak i srijedu te je moguć “lockdown” zbog drugog “brutalnog” vala pandemije.

Novi niz mjera protiv širenja pandemije koju vlasti, kako se čini, ne kontroliraju, teško je primljen u Italiji, koja se još nije oporavila od zdravstvene krize u proljeće.

Na hiljade demonstaranata je u ponedjeljak navečer izrazilo bijes protiv zatvaranja restorana i barova od 18:00 sati te svih pozorišnih, kino i sportskih dvorana u trajanju mjesec dana.

Nasilnih nereda bilo je u Milanu i Torinu, dva velika grada na sjeveru, gdje je interventna policija odgovorila suzavcem, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Vandalizirani su tramvaji, zapaljene kante za smeće, porazbijani izlozi, prema snimkama koje su direktno prenosili italijanski mediji.

Novi niz mjera protiv širenja pandemije teško je primljen u Italij

Premijer Giuseppe Conte treba u utorak predstaviti mjere podrške sektorima i profesijama koje su najteže pogođene ograničenjima.

No, o ogorčenju poduzetnika govori primjer iz gradića Pesaro, blizu San Marina, u kojem je policija intervenirala jer je vlasnik restorana pozvao 90 osoba na večeru kako bi pokazao da odbija zatvoriti lokal u 18:00 sati.

“Možete me uhapsiti, neću ga više zatvoriti”, poručio je.

Zdravstvo na izmaku snaga

Druge evropske zemlje na putu su da postanu poput Češke, koja će od srijedu uvesti policijski sat od 21:00 navečer do 5:00 sati ujutro do 3. novembra.

“Ne vidimo pad oboljenja koji smo očekivali zadnjih dana”, rekao je ministar zdravstva Roman Prymula.

Češka ima 1.284 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, najviše u Evropskoj uniji, podaci su Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Češka u srijedu uvodi policijski sat

Rusija je naredila zatvaranje restorana i barova od 23:00 sata navečer do 6:00 sati ujutro radi sprečavanja ubrzanog širenja bolesti COVID-19, prenosi novinska agencija RIA.

U Francuskoj predsjednik Emmanuel Macron okuplja u utorak Vijeće za odbranu na temu COVID-19, a premijer Jean Castex razgovara s predstavnicima političkih stranaka, poslodavaca i sindikata.

“Mnogi naši sugrađani nisu svjesni što nas čeka”, upozorio je u ponedjeljak Jean-Francois Delfraissy, predsjednik Naučnog vijeća, koje savjetuje Vladu i priznaje: “I sami smo iznenađeni brutalnošću [širenja pandemije] u zadnjih deset dana.”

Iscrpljeno medicinsko osobe izražava sumnju hoće li moći izdržati.

Pod uvjetom da ostane neimenovan, anesteziolog-reanimator pariške regije rekao je: “Više i ne mislimo što će biti nakon COVID-19, pitamo se kako ćemo izdržati. Ponekad se pitamo imamo li još snage biti liječnici i suočiti se…”

‘Lockdown’ i oštrije mjere

Slični su trendovi u Španiji, gdje je pokrajina Katalonija najavila da razmišlja o uvođenju novog “lockdowna” za stanovništvo vikendom.

Druge španske regije zaoštrile su ograničenja kada je u nedjelju proglašeno vanredno sanitarno stanje.

Španska pokrajina Katalonija najavila u ponedjeljak da razmišlja o uvođenju novog lockdowna za stanovništvo vikendom

Mjere ograničenja produžene su u Quebecu, kanadskoj pokrajini najteže pogođenoj epidemijom. s više od 100.000 zaraženih i 6.150 umrlih od ukupno  217.000 zaraženih i oko 10.000 umrlih u cijeloj Kanadi. 

Sjedinjene Američke Države vode po broju umrlih od COVID-19, s ukupno – 225.689 žrtava,  a slijedi ih Brazil sa 157.397 umrlih.

U Nigeriji su stotine stanovnika glavnoga grada Abuje sudjelovale u pljački skladišta hrane namijenjene najsiromašnijima, pogođenima korona krizom.

“Gladni smo, morate bas razumjeti”, rekao je jedan od pljačkaša očajničkim glasom.

“U zemlji je puno hrane, no stanovništvo trpi. Vladu briga za nas i ne dijeli hranu iz skladišta.”

Australka država Victoria, koja je ljetos bila žarište korona virusa, objavila je u utorak da u zadnjih 48 sati nije prijavljen nijedan novi slučaj, prvi put poslije sedam mjeseci.

U Victoriji će od srijede biti ponovno otvoreni ugostiteljski lokali, nakon više od tri mjeseca “lockdowna”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO