Komplikacije veće kod težeg oblika COVID-19 nego kod teže gripe

Kad se uspoređuju COVID-19 i gripa, nova pandemijska bolest izaziva značajno više težih slučajeva (Reuters)

Gripa je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima, pošto virusi gripe i COVID-19 izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu.

Po novom američkom istraživanju, komplikacije su veće kod težeg oblika COVID-19 nego kod teže gripe.

Kako razlikovati simptome?

Obje bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i općim osjećajem slabosti.

Grlobolja, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa… češći su u oboljelih od gripe, dok je gubitak njuha i okusa tipičan za COVID-19, poručuje njemački Institut “Robert Koch” (RKI), prenosi Hina.

Njemački javnozdravstveni institut u nedavnom je izvještaju objavio da su najčešći znaci COVID-19 kašalj, koji se javlja u 45 posto slučajeva, te temperatura u 38 posto.

Razlike između prehlade, gripe i COVID-19

Gubitak njuha, anosmiju, osjeća 15 posto bolesnika.

Ipak, laboratorijski test jedini je način za sigurnu dijagnozu.

Po liječnicima, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, premda i ona može izazvati grlobolju, umor, zimicu i glavobolju.

Prehlada neće izazvati opći osjećaj nemoći kakav prati gripu.

Kad se uspoređuju COVID-19 i gripa, nova pandemijska bolest izaziva značajno više težih slučajeva, objavio je RKI.

U prosjeku, oboljeli od COVID-19 zahtijevaju duže bolničko liječenje.

Oni češće završavaju na odjelima intenzivne njege i tamo duže ostaju na liječenju.

Na respiratoru, za usporedbu, završi 22 posto oboljelih od COVID-19, u odnosu na 14 posto onih koji obole od gripe.

Američki naučnici uporedili su stopu komplikacija kod 3.948 odraslih osoba hospitaliziranih zbog COVID-19 i 5.453 hospitaliziranih prethodnih godina zbog gripe.

Češći razvoj 17 različitih komplikacija

Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripe imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa.

Uprkos tome, kod pacijenata s COVID- 19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne njege, kao i duži boravak na bolničkom liječenju u odnosu na oboljele od gripe.

Usto je u oboljelih od COVID-19 primijećen češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su biile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, krvnih vena, nervnog sistema, bubrega i jetre.

Američka studija, objavljena prošle sedmice u sedmičnom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju COVID-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bijele rase, čak i kada su u obzir uzeti njihova dob i već postojeća medicinska stanja.

Izvor: Agencije