Donosi li ‘Novi Levant’ normalizaciju odnosa Iraka i Izraela

Irak zauzima moralan stav prema palestinskom pitanju, jer podržava prava palestinskog naroda na samoodređenje (EPA)
Irak zauzima moralan stav prema palestinskom pitanju, jer podržava prava palestinskog naroda na samoodređenje (EPA)

Piše: Ashraf Karim

Priča o posljedicama sporazuma o normalizaciji odnosa sklopljenih između arapskih zemalja i Izraela i dalje odzvanja u ušima onih koji se protive takvim potezima.

Nakon što su se Bahrein i Sudan pridružili Ujedinjenim Arapskim Emiratima, mediji izvještavaju da bi Irak mogao biti naredna zemlja, ističući da se ta država suočava s regionalnim i zapadnim pritiskom po tom pitanju.

Među glavnim stvarima koje ukazuju na to je podatak da Sjedinjene Američke Države uspostavljanje otvorenih odnosa s Tel Avivom postavljaju kao uvjet za povlačenje svojih trupa iz Iraka.

Pored toga, tu je i projekat “Novi Levant” između Iraka, Egipta i Jordana, o kojem je irački premijer Mustafa al-Kadhimi govorio u ranijem intervjuu za američki list The Washington Post.

Pojedini su kritizirali taj projekat, strahujući da će to biti prvi korak prema potpisivanju trajnih mirovnih sporazuma s Izraelom.

Projekat “Novi Levant”, u svom jednostavnom konceptu, predstavlja ideju za oživljavanje jedinstvenog arapskog tržišta.

Zagušujuća ekonomska kriza

Naftom bogati Irak trebao bi zadovoljiti potražnju Jordana i Egipta za sirovom naftom, preko naftovoda koji će se protezati od Basre do jordanske luke Aqaba, a zatim i do Egipta.

Postoji mogućnost da bude dovršen od Egipta do Azije i Evrope, a zauzvrat će Egipat i Jordan opskrbljivati Irak električnom energijom, kroz projekte međusobnog povezivanja.

Uporedo s tim, radi se na povećanju mobilnosti radne snage, izgradnji zajedničkih ekonomskih projekata, industrijskih gradova i slobodnih zona.

Jasim Mohammed Jaafar, član Islamske stranke Dawa, izjavio je za Al Jazeeru da Irak, kako se ne bi morao odreći jednih relacija na račun drugih, pokušava pronaći mjesto izvan iranske ili saudijsko-američke osovine.

Stoga pribjegava formiranju ose koja živi u stanju stabilnosti i dobrim odnosima s dvije spomenute osovine.

Jaafar vjeruje da će pogoršanje ekonomske situacije u Jordanu i Egiptu iscrpiti Irak, koji prolazi kroz zagušujuću ekonomsku krizu.

Prema tome, usmjeravanje osovine “Novi Levant” između Bagdada, Kaira i Amana prema isključivo ekonomskim i trgovinskim odnosima neće biti u interesu Iraka, jer je to projekat koji se temelji na produženju naftovoda do Aqabe i Egipta, što će napraviti ogromne troškove Iraku.

Smatra da su pokušaji Egipta i Jordana da uvuče Irak u sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom daleko od stvarnosti, jer je u interesu Bagdada, ako želi sklopiti sporazum ili mirovni proces, da dobije velike povlastice, prije svega one koje se tiču razvoja ekonomije.

‘Virtualna ambasada’ u Bagdadu

Zvanični irački stav o tim sporazumima izrazio je premijer Kadhimi, koji je ranije potvrdio da je normalizacija odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela odluka koja se tiče te države te kako se niko ne bi trebao miješati u njeno unutrašnje pitanje, kako ga je nazvao.

Na pitanje postoji li mogućnost da ovaj stav predstavlja odobrenje vlade da Irak sklopi sporazume o normalizaciji odnosa, politički analitičar Abdul Rahman al-Jubouri je odgovorio za Al Jazeeru da irački Ustav zabranjuje uspostavljanje odnosa i sklapanje mirovnih sporazuma s Izraelom, budući da je Bagdad predan odlukama Arapske lige.

Jubouri naglašava da Irak zauzima moralan stav prema palestinskom pitanju, jer podržava prava palestinskog naroda na samoodređenje te odbacuje svako diplomatsko zbližavanje ili uspostavljanje odnosa s Tel Avivom.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela najavilo je u augustu otvaranje “virtualne ambasade” u Iraku, ističući kako Bagdad zaslužuje uživati u stabilnosti nakon suočavanja s problemom uplitanja izvana.

Budući da je za projekat “Novi Levant” Iraku potreban veliki energetski sektor, zasnovan na ogromnim ulaganjima, zemlje koje mu se pridružuju u tome, Jordan i Egipat, mogu pružiti pomoći Mesopotamiji.

No, postoji grupa koja vjeruje da ovaj projekat može iscrtati značajke novog Bliskog istoka, koji neće predvoditi Izrael, već će biti značajan ekonomski partner zbog trgovinskih potencijala s kojima raspolaže, kako kaže irački političar Mithal al-Alusi.

Mir i tri abrahamske religije

Alusi je za Al Jazeeru dodao da Izrael ima poseban ekonomski i trgovački sistem, ali vjeruje da je mir jezik savremenog doba u sve tri abrahamske religije.

Stoga je nedavni sporazum o normalizaciji odnosa s UAE-om nazvan “Abrahamovim sporazumom”.

Međutim, sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i male države ne može biti mjerilo istinskog mira bez Iraka, koji je glavna osovina u regiji, kazao je.

Alusi ističe da će “mir neizbježno doći, jer njegovi koncepti i ideje spadaju u nešto što je Iraku neophodno”.

“O tome je govorio i Kadhimi tokom nedavne evropske turneje, pored toga da su ti koncepti predstavljeni prethodnim iračkim delegacijama koje su bile u posjeti Evropi i Americi.”

S druge strane, čelnik Fronte spasa i razvoja Atheel Al-Nujaifi vjeruje da je priključenje Iraka mirovnim sporazumima pokušaj uvođenja te zemlje u novi ciklus nasilja.

Nujaifi ističe za Al Jazeeru da Kadhimijeva pozicija kod kuće nije toliko jaka da može poduzeti takav strateški korak kao što je “Novi Levant”, jer bi se time pridodala još jedna velika kriza, već postojećim unutrašnjim problemima.

‘Usluga iranskoj osovini i saveznicima’

Smatra da uvođenje Iraka u pitanje normalizacije odnosa s Izraelom može predstavljati uslugu iranskoj osovini i njenim saveznicima da zauzmu stav protivljenja, posebno što normalizacija odnosa Iraku ne donosi nikakve trenutne i buduće koristi.

Irak pati od političkog haosa i unutrašnjih kriza zbog teških ekonomskih problema, kao posljedica pogoršanja cijena nafte, a sve su to faktori zbog kojih Irak nije spreman priključiti se zemljama koje su normalizirale odnose s Izraelom, smatra Imad Bajlan, član Kurdistanske demokratske stranke, koju predvodi Masud Barzani.

Bajlan kaže da normalizacija odnosa između Iraka i Izraela ovisi o mnogim faktorima u regiji, od kojih se posebno ističe razvoj odnosa između Irana i Amerike, s jedne strane, te Izraela i Sirije, s druge strane.

Ističe da će promjena ovih odnosa baciti sjenu na promjenu službenog stava Iraka u utrci za normalizacijom odnosa, kojoj regija svjedoči u ovoj fazi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prelazna sudanska vlada počela je s procesom normaliziranja odnosa s Izraelom. To je dio šireg sporazuma koji omogućava ukidanje američkih sankcija. Palestinci taj korak nazivaju još jednim nožem u leđa, nakon sličnih poteza Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO