Zapovjednik ELN-a ubijen u operaciji kolumbijske vojske

Andres Vanegas bio je poznat pod ratnim imenom 'komandante Uriel' (Reuters)
Andres Vanegas bio je poznat pod ratnim imenom 'komandante Uriel' (Reuters)

Zapovjednik Uriel, jedan od vođa gerile Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN), ubijen je u vojnoj operaciji na sjeverozapadu Kolumbije, saopćio je predsjednik Ivan Duque.

“Ovo je izuzetno težak udarac [za ELN], jer je pao jedan od najistaknutijih ljudi te terorističke organizacije”, rekao je on u govoru u pokrajini Choco, na sjeverozapadu zemlje, gdje je provedena operacija, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Smrt Andresa Vanegasa, poznatog pod ratnim imenom komandante Uriel (41), najteži je udarac posljednjoj aktivnoj gerili u Kolumbiji tokom mandata Duquea, na vlasti od 2018. godine.

Otmice, ubistva, regrutiranje…

Po predsjednikovim riječima, Uriel je bio odgovoran za otmice, ubistva i regrutiranje maloljetnika u svoju gerilu.

Optužuju ga da je bio jedan od organizatora bombaškog napada na policijsku akademiju u Bogoti u januaru 2019. godine, kada su poginule 22 osobe, uključujući napadača.

Nakon tog napada je Duque prekinuo mirovne pregovore s ELN-om, koje je počeo njegov prethodnik Juan Manuel Santos.

Glavni državni odvjetnik Francisco Barbosa rekao je da je zapovjednik Uriel ubijen u “sukobu” s policijskim snagama u općini Novita, u džungli, u vojnoj operaciji Odin.

Izvor: Agencije


Povezane

Kolumbijska vlada obustavila je mirovne pregovore s pobunjeničkom grupom ELN, nakon što je sedam policajaca ubijeno tokom vikenda u bombaškim napadima. Predsjednik Juan Manuel Santos okrivio je tu oružanu grupu za napade na policijske stanice u tri grada. Dugogodišnji pregovori usmjereni su na okončanje gotovo pedesetogodišnjeg nasilja u zemlji. Alesandro Rampieti izvještava iz Bogote. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO