Video: Filipini na udaru tajfuna, hiljade evakuirane


[ARISTEO ATIENZA II, RONAMY ALBANIEL, BEN PAREJA via Reuters]

Snažan tajfun Molavi pogodio je Filipine i primorao hiljade seljana da se evakuiraju prema sigurnim zonama u pokrajnama južno od prijestolnice Manile.

Nevrijeme je izazvalo poplave u seoskim područjima i nosilo krovove sa kuća, ali za sada nema pouzdanih infomacija o eventualnim žrtvama.

Vlasti su potvrdile da se jedna osoba vodi kao nestala i da su nadležne službe uspjele spasiti sedmero ljudi nakon što se njihova jahta prevrnula u vodama nadomak pokrajne Batanga, južno od Manile, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Vjetar do 180 kilometara na sat

Tajfun je praćen udarima vjetra brzine od 127 do 180 kilometara na sat, a do sada je više do 25.000 seljana evakuirano iz ugroženih područja, navodi se u izvještaju službe za civilnu odbranu Filipina.

Pred filipinskim lukama čeka više do 1.800 kamiona te brojni putnici, jer su vlasti zabranile isplovljavanje brodova dok traje nevrijeme.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od četiri miliona najmlađih direktno je pogođeno katastrofom, većina živi u najugroženijim zonama i u opasnosti su od eksploatacije, zlostavljanja i trgovine.

23 Nov 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO