Potvrda sutkinje Barrett poticaj Trumpu sedam dana do izbora

Ulazak Amy Conley Barrett u Vrhovni sud znači da će konzervativna većina u najvišem američkom sudu imati nadmoćnu prednost 6:3 (EPA)

Aktuelni američki predsjednik Donald Trump zaostaje po anketama sedam dana do predsjedničkih izbora, no u ponedjeljak mu se smiješi dojmljiva pobjeda – potvrda njegova izbora konzervativne sutkinje u Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država.

Amy Coney Barrett je već treći sudija kojeg je imenovao Trump i trebala bi postati deveta članica tog najvišeg američkog suda kada je u ponedjeljak potvrdi podijeljeni Senat, ali u kojem demokrati nisu uspjeli provesti naum da se glasanje održi tek nakon izbora.

Senat je u nedjelju poslij epodne glasao sa 51 glasova za i 48 protiv, uglavnom po stranačkoj liniji, da se ograniči rasprava o njenoj nominaciji, čime su pripremili teren za konačno glasanje u ponedjeljak navečer, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Budući da republikanci kontroliraju Senat s 53 glasa prema 47 i budući da ništa ne upućuje na internu pobunu protiv te konzervativne sutkinje, koja bi trebala zamijeniti nedavno preminulu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg, gotovo je izvjesno da će ona preuzeti tu doživotnu dužnost, iako joj se demokrati protive.

“Do sutra navečer [ponedjeljak] imat ćemo novu članicu Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je lider senatske većine Mitch McConnell i dodao da druga strana (demokrati) još dugo vremena neće moći ništa uraditi.

‘Licemjeran potez republikanaca’

Sudija Vrhovnog suda SAD-a je doživotna dužnost.

Ulazak Amy Coney Barrett na mjesto liberalne ikone Ruth Bader Ginsburg, preminule 18. septembra, znači da će konzervativna većina u najvišem američkom sudu imati nadmoćnu prednost 6:3.

Demokrati su upozorili da bi 48-godišnja Barrett mogla srušiti Obamacare, zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je millionima Amerikanaca omogućio pristup zdravstvenoj zaštiti, te da će vjerovatno srušiti i historijski zakon iz 1973. godine Roe protiv Wade, kojim je zaštićeno pravo na pobačaj.

Nijedan kandidat za Vrhovni sud nije do sada bio potvrđen u Senatu tako blizu predsjedničkim izborima.

Republikanci u Senatu blokirali su u martu 2016. godine prijedlog tadašnjeg predsjednika Baracka Obame za Vrhovni sud argumentom da se to ne može raditi osam mjeseci do izbora, a sada upravo oni tako postupaju.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer u nedjelju je takav stav nazvao “flagrantnim licemjerjem”, koje će ostaviti “trajnu mrlju na republikanskoj većini”.

Izgubljena proceduralna bitka

Barrett je već treća sutkinja koju je imenovao Trump, pošto su u Vrhovni sud po njegovom prijedlogu ušli konzervativne sudijei Neil Gorsuch 2017. te Brett Kavanaugh  2018. godine.

Trumpov predsjednički mandat bio je kontroverzan, no njegova imenovanja u Vrhovni sud “vrhunac je njegovih postignuća”, rekla je za Fox News senatorica Marsha Blackburn.

Općenito, cijeli proces, od imenovanja do ponedjeljka, kada se očekuje potvrda u Senatu, tekao je neuobičajeno brzo, samo 30 dana, što je polovina od prosječnih 69,6 dana za taj postupak, pokazuju Kongresni podaci iz 2018. godine.

Trump po anketama zaostaje za demokratskim izazivačem Joeom Bidenom i nada se da će Barrett biti na dužnosti prije izbora 3. novembra i sudjelovati u donošenju odluke u bilo kakvim postupcima povezanim s izborima.

Samo dvije republikanske senatorice, Lisa Murkowski s Aljaske i Susan Collins iz Mainea, usprotivile su se proteklih sedmica da se postupak provede prije izbora.

No, Murkowski je u subotu izvela zaokret i rekla kolegama da će i njen glas potvrditi Barrett, jer nema izgleda da se cijeli proces blokira.

“Izgubila sam proceduralnu bitku”, kazala je Murkowski.

Novi pečat cijelom procesu

“Protivim se tako vođenom postupku, ali nemam ništa protiv nje kao pojedinca i glasat ću za nju kada kada je bude trebalo potvrditi”, rekla je Murkowski.

McConnell je imenovanje Barrett stavio ispred drugih važnih pitanja, čak ispred zakona koji treba donijeti finansijske olakšice milionima Amerikanaca i kompanijama koje su se zbog pandemije korona virusa našle u teškoj ekonomskoj situaciji.

Općenito je pandemija donijela novi pečat cijelom procesu.

Tako će potpredsjednik SAD-a Mike Pence predsjedati glasanjem u ponedjeljak, iako je njegov šef ureda, a vjerovatno i drugi Penceovi saradnici, pozitivan na COVID-19.

Predsjednik Penceovog ureda je u samoizolaciji, no Pence će predsjedati kako je najavljeno, potvrdio je njegov glasnogovornik.

Takva odluka zapanjila je Schumera, koji je upozorio da će Pence time izložiti senatore opasnosti od zaraze.

“Republikanci zanemaruju pandemiju samo kako bi progurali imenovanje u Vrhovni sud”, rekao je on.

Izvor: Agencije