Kushner: Afroamerikanci moraju željeti uspjeh da bi ga postigli

Trumpov plan bi postigao puno više, rekao je Kushner, priznajući da afroamerička  zajednica velikom većinom podržava suparnike demokrate (EPA)
Trumpov plan bi postigao puno više, rekao je Kushner, priznajući da afroamerička zajednica velikom većinom podržava suparnike demokrate (EPA)

Savjetnik Bijele kuće Jared Kushner kritizirao je sportaše i druge koji su na društvenim mrežama i igralištima prosvjedovali protiv rasizma u SAD-u, poručivši kako afroamerikanci moraju željeti uspjeh da bi se politike promijenile, prenosi Hina.

U televizijskom obraćanju koje je naišlo na kritike demokrata, Kushner, zet republikanskog predsjednika, govorio je o Trumpovom planu stvaranja radnih mjesta i novih prilika za Afroamerikance ako bude ponovno izabran na izborima početkom idućeg mjeseca. 

“Proteklih godina se mnogo razgovara o stvarima koje su potrebne crnačkoj zajednici, a to se posebno intenziviralo nakon situacije s Georgeom Floydom“, rekao je Kushner za Fox&Friends. 

Rasna nejednakost

Afroamerikanac Floyd umro je u maju nakon što je policajac klečao na njegovu vratu gotovo devet minuta, što je pokrenulo prosvjede protiv rasne nejednakosti i policijske brutalnosti. 

“Vidjeli ste mnogo ljudi koji su samo htjeli pokazati kako su puni vrlina. Otišli bi na Instagram i plakali, stavili bi slogan na svoje majice ili napisali nešto na košarkaškom terenu. Iskreno, to je više polariziralo nego ujedinilo ljude“.

Trumpov plan bi postigao puno više, rekao je Kushner, priznajući da crnačka zajednica velikom većinom podržava suparnike demokrate.

Demokrati napali Kushnera

“Politike predsjednika Trumpa mogu izbaviti ljude iz problema na koje se žale, no ne mogu im pomoći da budu uspješni ako to ne žele“, kazao je. “Predsjednik Trump možda nekad ne kaže prave stvari, ali zato ih čini“, dodao je. 

Demokratska nacionalna konvencija saopćenjem je napala Kushnera, tvrdeći da je sugerirao kako je traženje pravde zbog ubistva Afroamerikanca “prigovaranje”. 

“Ovaj isključiv pristup pitanjima koja su važna afromeričkim glasačima pokazatelj je Trumpove bešćutnosti i nemara za živote crnaca“, stoji u saopćenju.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO