Biden: Zahvaljujući Trumpu, Kim ima opasnije rakete

Joe Biden kaže kako je Donald Trump 'prigrlio sve diktatore' (EPA)

Predsjednički kandidat Demokratske stranke i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden optužio je svog rivala, aktuelnog predsjednika i republikanca Donalda Trumpa, da je odgovoran što Sjeverna Koreje danas raspolaže brojnijim i opasnijim raketnim naoružanjem.

U emisiji 60 minuta TV mreže CBS News optužio je Trumpa da je “prigrlio diktatore”, kao što je sjevernokorejski lider Kim Jong-un, i istovremeno zapostavio odnose s tradicionalnim američkim saveznicima, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Yonhap.

“Prigrlio je sve diktatore koji su mu u vidokrugu i gurnuo prst u oko svim našim prijateljima”, ocijenio je Biden.

Trump i Biden ušli su u posljednju sedmici kampanje predsjedničkih izbora u SAD-u.

Pennsylvania ključnu za obojicu

Trump danas odlazi u Pennsylvaniju, državu ključnu za obojicu, koju su oba kandidata često posjećivala, a ove sedmice namjerava putovati u Michigan, Pennsylvaniju i Wisconsin te posjetiti Nebrasku, Arizonu i Nevadu.

Očekuje se da Biden u ponedjeljak ostane u matičnoj državi Delawareu.

Predviđeno je da putuje u Georgiju u utorak te da se zaustavi u Atlanti i Warm Springsu, mjestu s oko 400 stanovnika, gdje je demokratski predsjednik Franklin D. Roosevelt, koji je preuzeo dužnost tokom Velike depresije i pokrenuo svoj program oporavka New Deal, umro 1945. godine.

Upros Bidenovom čvrstom vodstvu u nacionalnim izbornim anketama, vjerovatnije je da će o ishodu izbora odlučiti takmičenje u ključnim državama poput Floride i Pennsylvanije.

Izvor: Agencije