Armenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za kršenje novog primirja

Svjetske sile žele spriječiti rat većih razmjera, koji bi uvukao Tursku i Rusiju (EPA)

Armenija i Azerbejdžan već se međusobno optužuju za kršenje humanitarnog primirja u regiji Nagorno-Karabah, koje je tek stupilo na snagu u ponedjeljak ujutro.

Dvije bivše sovjetske republike sukobljavaju se oko Nagorno-Karabaha, sporne regije na južnom Kavkazu koju desetljećima kontroliraju vojnici kršćanske Armenije, ali je Ujedinjeni narodi smatraju dijelom većinski muslimanskog Azerbejdžana.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane u Bakuu saopćilo je u ponedjeljak da je otvorena vatra na njegove vojnike u selu Safiyan.

Vlasti u Nagorno-Karabahu odbacile su te optužbe, a armensko Ministarstvo odbrane u Jerevanu optužilo je Baku za ciljane dezinformacije, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Azerbejdžanske oružane snage nastavile su artiljerijsku vatru 45 minuta nakon stupanja primirja na snagu, rekla je glasnogovornica Ministarstva odbrane u Jerevanu.

Najnoviji pokušaj primirja dogovoren je uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Spriječiti rat većih razmjera

Stupio je na snagu u ponedjeljak u 8:00 sati po lokalnom vremenu (5:00 sati po srednjoevropskom).

Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad tim planinskim područjem s oko 145.000 stanovnika u ratu nakon raspada Sovjetskog saveza prije tridesetak godina.

Krhko primirje trajalo je od 1994. godine.

Kulturne, vjerske i historijske veze Azerbejdžan ima s Turskom, a Armenija s Rusijom.

Dva prekida vatre dogovorena uz posredovanje Rusije već su propala, umanjivši izglede za prekid sukoba koji su izbili 27. septembra.

Svjetske sile žele spriječiti rat većih razmjera, koji bi uvukao Tursku i Rusiju.

Najmanje 30.000 ljudi poginulo je u ratu za Nagorno-Karabah od 1991. do 1994. godine.

Izvor: Agencije