Nigerijska policija mobilizacijom želi spriječiti ulično nasilje

Protesti su prerasli u nasilje, posebice u glavnom gradu Lagosu (EPA)
Protesti su prerasli u nasilje, posebice u glavnom gradu Lagosu (EPA)

Šef nigerijske policije zapovjedio je u subotu mobilizaciju svih snaga i resursa kako bi stavio pod nadzor najgore ulično nasilje koje je zahvatilo tu zemlju u posljednja dva desetljeća, objavio je Reuters.

Neredi, neviđenih razmjera od povratka civilne vlasti 1999. proizašli su iz protesta protiv policijske brutalnosti i predstavljaju najveću političku krizu s kojom se suočava predsjednik Muhammadu Buhari, bivši vojni vođa koji je izabran za nigerijskog predsjednika 2015, prenijela je Hina.

Nigerijske vlasti posljednjih su dana uvele policijski sat za milione ljudi kao odgovor na nasilje i pljačke u pojedinim područjima te najmnogoljudnije afričke zemlje.

Protesti su prerasli u nasilje, posebice u gradu Lagosu nakon što je tokom danonoćnog policijskog sata otvorena vatra na demonstrante u okrugu Lekki.

Svjedoci tvrde da su na demonstrante zapucali vojnici, dok organizacija za ljudska prava Amnesty International navodi da su pripadnici vojske i policije u dva okruga ubili najmanje 12 demonstranata, što vojska i policija negiraju.

Pravdu žrtvama policijske brutalnost

Policijski sat uvelo je nekoliko regija, većinom na jugu Nigerije nakon dvosedmičnih sukoba između demonstranata i pripadnika snaga sigurnosti.

Protesti su se u subotu ponovno razbuktali u pojedinim dijelovima zemlje, a vlasti tvrde da je u posljednja dva dana vandalizirano nekoliko zgrada, uključujući banku i trgovački centar.

Nigerijska policija izvijestila je da je njihov glavni ravnatelj naredio hitno raspoređivanje svih snaga i resursa kako bi se okončalo nasilje, pljačka i uništavanje imovine.

Predsjednik Muhammadu Buhari ranije je pozvao na “smirivanje i razumijevanje” te poručio da će osigurati pravdu žrtvama policijske brutalnost i pokrenuti reformu policijskog sustava.

Protesti su prvo bili usmjereni protiv posebne policijske jedinice, Specijalnog voda za borbu protiv pljački (SARS) čije pripadnike udruge za ljudska prava optužuju za iznudu, maltretiranje, mučenja i ubistva. Jedinica je raspuštena 11. oktobra, ali protesti su nastavljeni sa zahtjevima za sveobuhvatnom reformom snaga reda.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Nigerije, Muhammadu Buhari, nakon više od dvije sedmice protesta protiv vlade i policijske brutalnosti, obratio se naciji. Pozvao je na prekid protesta. Amnesty International je izvijestio o ubistvima najmanje 12 demonstranata u Lagosu. Snage sigurnosti negirale su da su otvarale vatru na okupljene građane, a međunarodna zajednica je oštro osudila upotrebu sile protiv demonstranata.

U najvećem nigerijskom gradu, Lagosu, kao i ostatku zemlje, na snagu je stupio cjelodnevni policijski sat. Ova odluka uslijedila je nakon haotičnih događanja na protestima protiv vlade i brutalnosti policije. Izvještaji govore o nekoliko smrtnih slučajeva nakon što je pucano na demonstrante u Lagosu. Vojska negira umiješanost.

Spasila je više od 300 nigerijske djece kojima je prijetila opasnost da budu živa spaljena ili izgladnjivana do smrti, zbog optužbi za vještičarenje.  Zahvaljujući njoj svijet je saznao za potresnu sudbinu djece koja su žrtve praznovjerja u tom dijelu Afrike.  Anja Ringgren Lovén za Al Jazeeru govori kako je ušla u njihove zajednice i spasila ih […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO