Kurz: Uskoro bismo mogli imati 6.000 novozaraženih dnevno

Vrijeme udvostručenja broja zaraženih bilo je tri sedmice, a sada se smanjilo, na maksimalno dvije sedmice (EPA)
Vrijeme udvostručenja broja zaraženih bilo je tri sedmice, a sada se smanjilo, na maksimalno dvije sedmice (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je da bi Austrija mogla uskoro biti suočena sa 6.000 novozaraženih dnevno, što bi moglo znatno da promjeni stanje u bolnicama.

Kurz je za austrijske medije rekao da se situacija u zemlji pogoršala, da druge države već imaju mjeru zaključavanja, a da Austrija pokušava trenutno da ide nekim “srednjim” putem.

Na konstataciju da mnogi građani posmatraju aktuelnu popunjenost bolnica i kažu da je na hiljade kreveta još slobodno, kancelar je kazao da je problem snažan rast broja zaraženih, kao i šta takav razvoj znači.

“Vrijeme udvostručenja bilo je na tri sedmice, a sada se smanjilo, na maksimalno dvije sedmice. Imamo trenutno 3.000 novozaraženih dnevno, a uskoro bi mogli imati 6.000 i tada bi situacija u bolnicama izgledala potpuno drugačije”, objasnio je on.

Kurz je protivnicima mjere ograničenja broja osoba na privatnim okupljanjima na maksimalno šest ukazao da bi svaki dodatni kontakt povećao rizik od zaraze.

“Zaključavanje ne bi dozvolilo nikakav kontakt. Ako bi sve ostavili da teče kako jeste, onda bi provocirali krah naših kapaciteta intenzivne njege. Što se više korona virus bude širio, to ćemo imati veća ograničenja”, najavio je austrijski kancelar.

‘Treba nam još mnogo snage’

Osvrnuo se i na nacionalni praznik u ponedeljak, rekavši da je to poseban državni praznik tokom kojeg će morati da se odustane od mnogo toga, što je inače bio dio tog dana, kao što je izlaganje vojne opreme, dan otvornih vrata u ministarstvima i susreti građana.

“Svega toga ovaj put neće biti. Međutim, nadam se da će građani na državni praznik zastati i spoznati da je naša zemlja prebrodila i mnogo teža vremena. Narednih mjeseci trebat će nam još mnogo snage. Postaje sve jasnije da je prekretnica moguća tek vakcinom. Do tada moramo učiti da pametno živimo sa virusom”, rekao je Kurz.

Objasnio je da to znači da se mora socijalno ponašanje prilagoditi, kako se kapaciteti intenzivne njege ne bi prekoračili.

“Imamo masivni rast novih zaraza i to se tiče i mladih, koji, ako bi imali udes, ne bi imali krevet na intenzivnoj njezi. Ali u poređenju sa drugim zemljama kod nas je bolja situacija”, naveo je Kurz.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO