Iran uputio vojnike na granicu sa Armenijom i Azerbejdžanom

Rakete i minobacačke granate pogodile su posljednjih dana iranska pogranična sela, prenijeli su iranski mediji (EPA)
Rakete i minobacačke granate pogodile su posljednjih dana iranska pogranična sela, prenijeli su iranski mediji (EPA)

Iran je rasporedio svoje vojne snage duž granice sa Azerbejdžanom i Armenijom poslije paljbe i pucnjave na svojoj teritoriji iz Nagorno-Karabaha gdje su dvije zemlje u sukobu, saopštile su danas vlasti u Teheranu.

Pripadnici jedinice Revolucionarne garde “upućeni su u regiju zbog sukoba između Azerbejdžana i Armenije”, izjavio je komandant iranskih kopnenih snaga Mohammad Pakpour i dodao da je misija tih snaga “zaštita nacionalnih interesa i održavanje mira i sigurnosti”. 

Crvena linija 

Pakpour je rekao da Iran poštuje teritorijalni integritet svojih susjeda ali “svaka promjena” na granici predstavlja “crvenu liniju za Islamsku Republiku”. 

Rakete i minobacačke granate pogodile su posljednjih dana iranska pogranična sela, prenijeli su iranski mediji. 

Iran, koji ima dobre odnose sa Armenijom i Azerbejdžanom, u nekoliko navrata je pozvao na obustavu sukoba i ponudio posredovanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Drugi je dan borbi za spornu regiju Nagorno-Karabah. Teška artiljerija raspoređena je s obje strane regije. Armensko ministarstvo odbrane kaže da je ubijeno više od 30 vojnika. Azerbejdžan optužuje armenske snage za granatiranje grada Tertera. Međunarodna zajednica pozvala je na trenutni prekid vatre i povratak za pregovarački stol.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO