Borrell: Neprihvatljive Erdoganove riječi upućene Macronu

Predsjednik Turske Erdogan rekao da su antiislamska i antimuslimanska retorika aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe (EPA)
Predsjednik Turske Erdogan rekao da su antiislamska i antimuslimanska retorika aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe (EPA)

Evropski šef diplomatije Josep Borrell osudio je danas kao “neprihvatljive” izjave turskog predsjednika upućene njegovom francuskom kolegi i pozvao Ankaru da prekine “tu opasnu spiralu konfrontacije”.

“Riječi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana upućene predsjedniku Emmanuelu Macronu su neprihvatljive. Poziv Turskoj da prekine ovu opasnu spiralu konfrontacije”, napisao je Borrell u Twitter poruci.

Pariz je u subotu također osudio riječi turskog predsjednika Erdogana koji je doveo u pitanje “mentalno zdravlje” francuskog kolege zbog izjave o karikaturama poslanika Muhameda.

“Riječi predsjednika Erdogana neprihvatljive su. Vrijeđanje i grubosti nisu način. Zahtijevamo da Erdogan promijeni politički smjer jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvaćamo uvrede”, komentirala je Jelisejska palata u subotu, navodi AFP, prenosi Hina.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian danas je rekao u saopštenju da se na nedostatak bilo kakve zvanične osude ili izraza solidarnosti turskih vlasti poslije ubistva profesora u Francuskoj od prije nekoliko dana nadovezuje propaganda mržnje i klevete protiv Francuske.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je ranije da se islam globalno nalazi u krizi, nakon čega je predstavio nacrte prijedloga za novi zakon kojim će francuskim sigurnosnim skužbama omogućiti potpunije nadziranje muslimanskih udruženja i džamija u Francuskoj, kao i školovanje imama.

Predsjednik Turske Erdogan rekao da su antiislamska i antimuslimanska retorika aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe te kako je glavna svrha takvih inicijativa, koje predvodi francuski predsjednik Emmanuel Macron, obračun s islamom i muslimanima.

Erdogan je u subotu ponovo kritizirao stajalište svog francuskog kolege prema muslimanima pozivajući ga da provjeri svoje mentalno zdravlje.

Islamske zemlje bojkotiraju francuske proizvode

U subotu su zaredali pozivi na bojkot francuskih proizvoda u više zemalja Bliskog istoka pošto je Macron u emotivnom govoru ove sedmice obećao da se njegova zemlja “neće odreći” karikatura poslanika Muhameda koje islam zabranjuje.

Turska, Iran, Jordan i Kuvajt osudili su objavu karikatura.

Organizacija za islamsku saradnju, koja okuplja muslimanske zemlje, izrazila je žaljenje “zbog izjava francuskog predsjednika (…) koje bi mogle naštetiti francusko-muslimanskim odnosima”.

Na društvenim mrežama, pozivi na bojkot francuskih proizvoda zaredali su od petka uz hashtag na arapskom.

U Kataru su trgovački lanci Al-Meera i Souq al-Baladi objavili da će “povući” francuske proizvode sa svojih polica do nove naredbe. 

Univerzitet u Kataru objavilo je u petak na Twitteru da odgađa sedmicu francuske kulture zbog “svjesnog napada na islam i njegove simbole”.

U Kuvajtu su na društvenim mrežama osvanule snimke uklanjanja francuskih sireva s polica. 

Šezdesetak mješovitih poduzeća u Kuvajtu najavilo je bojkot francuskih proizvoda.

Oko 430 turističkih agencija u Kuvajtu ukinulo je rezervacije na ltovima za Francusku, objavio je Savez kuvajtskih putničkih agencija.

Agencije navode da zemlje zaljeva, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati čine važno tržište za izvoz francuske poljoprehrambene industrije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO