Šef Mossada: Saudijska Arabija će predsjedniku SAD-a uručiti poklon

Čine se veliki napori da se više zemalja uvede u ozračje mira i normalizacije odnosa s Izraelom, rekao Cohen (EPA)

Yossi Cohen, šef izraelske obavještajne službe Mossad, najavio je u razgovorima zatvorenim za javnost da Saudijska Arabija čeka američke predsjedničke izbore kako bi izabranom predsjedniku uručila “poklon”.

“Veliki napor se ulaže na saudijskoj sceni, veliki pritisak. Nadamo se da će nešto uroditi plodom. Čini se da Saudijci čekaju američke izbore da daju poklon izabranom predsjedniku”, rekao je Cohen u izjavama koje je otkrila izraelska televizija Channel 12.

Šef Mossada je i prošlog mjeseca davao takve izjave, kada je rekao da je Saudijska Arabija na putu da normalizira svoje odnose s Izraelom.

Cohen je u intervjuu za izraelski Channel 12 prošlog mjeseca odbio potvrditi ili negirati svoj sastanak sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, rekavši osmjehujući se: “Radije to ne bih komentirao”.  

Skora normalizacija odnosa

U drugom intervjuu za izraelsku televiziju Channel 13, Cohen je na pitanje o skoroj normalizaciji odnosa Saudijske Arabije s Izraelom odgovorio: “Uvjeren sam da je to moguće. Nadam se da će se to dogoditi ove godine.” ”Gajim veliku nadu da je moguće postići dogovor sa Saudijskom Arabijom”, dodao je.

“Čine se veliki napori da se više zemalja uvede u ozračje mira i normalizacije odnosa s Izraelom, a to snažno podržavam. Uvjeren sam da je to moguće. Naravno, radujem se dobrim vijestima, a možda to bude i ove godine”, dodao je Cohen.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud rekao je u intervjuu za Institut Washington da se uvijek predviđalo da će se na kraju doći do normalizacije odnosa s Izraelom, ali da se u trenutnoj fazi prioritet treba dati dovođenju Palestinaca i Izraelaca za pregovarački sto.

Izvor: Agencije