Demonstranti u Napulju se sukobili s policijom

Lokalni trgovci također su se pridružili protestu, objavili su italijanski mediji (EPA)

Demonstranti u Napulju, koji su bijesni zbog nedavno uvedenog policijskog sata od 23 navečer do pet ujutro i obećanja lokalnog guvernera da će regiju staviti u blokadu kako bi smanjio rastući broj zaraženih, sukobili su se s policijom u petak navečer.

Demonstranti, za koje su italijanski mediji rekli da ih ima nekoliko stotina, uputili su se prema sjedištu regije Kampanija u blizini mediteranske rive južnog italijanskog grada.

Kamenje i dimne bombe

Državna TV RAI izvijestila je da su se lokalni trgovci pridružili protestu, nekoliko sati nakon što je guverner Vincenzo De Luca u televizijskom govoru rekao građanima da se ide ka tome “da se sve zatvori”, osim esencijalnih radnji, prenijela je Fena.

Demonstranti su bacali kamenje i dimne bombe, a policajci su na to odgovorili suzavcem, objavili su italijanski mediji, prenosi AP.

Nezaposlenost na jugu države dvostruko je veća nego na produktivnom sjeveru, a italijanska ekonomija, koja je već bila smanjena prije nego što je pandemija zahvatila zemlju krajem zime, riskira da bude značajno pogođena ako dođe do još jednog zatvaranja na nacionalnom nivou.

Nekoliko ljudi je privedeno u Napulju, objavila je novinska agencija Lapresse.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO