Zemlje donatori smanjuju podršku budžetu Palestine

Analitičari smatraju da je smanjivanje i suspendiranje strane pomoći Palestini dio napora kojim SAD i Izrael žele implementirati takozvani 'Sporazum stoljeća' (EPA)

Finansijska podrška zemalja donatora Palestini zabilježila je nagli pad u proteklih nekoliko godina, a ove godine je smanjenje te podrške još drastičnije.

Palestina je do 2013. godine u prosjeku primala 1,1 milijardu dolara godišnje finansijske pomoći.

Nakon toga je došlo do postepenog smanjivanja te pomoći, da bi 2019. godine pala na 500 miliona, prenosi Anadolija.

Prema podacima palestinskog Ministarstva finansija, Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija su do 2016. godine davali najveću pomoć Palestini.

Pomoć SAD-a Palestini je 2013. godine porasla na 350 miliona dolara, ali je potom počela da se smanjuje zbog činjenice da je Palestina 2012. godine dobila status zemlje posmatrača u Ujedinjenim narodima i kao takva je počela da dobija članstvo u međunarodnim organizacijama.

Posljednju američku pomoć Palestina je dobila 2016. godine i to u dvije tranše u iznosima od 76 miliona i 65 miliona dolara, a druga tranša je uplaćena neposredno pred početak mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Shodno izvještajima palestinskog Ministarstva finansija, SAD Palestini nije uplatio ni dolar pomoći još od marta 2017. godine, a analitičari smatraju da zvanični Washington tako vrši pritisak na palestinsko rukovodstvo u namjeri da ga primora na pregovore i Izraelom.

Saudijska Arabija je mjesečno Palestini slala pomoć u prosječnom mjesečnom iznosu od 20 miliona dolara, ali ta pomoć je upolovljena 2016, 2017. i 2018. godine, a prevashodno zbog pada cijena nafte koja je glavni izvor saudijskih prihoda.

Novac za Palestince

Saudijska Arabija prednjači u arapskom svijetu i po direktnoj finansijskoj pomoći palestinskom budžetu, ali i pomoć koju Palestina dobija iz Rijada je doživjela veliko smanjenje.

Saudijska Arabija je u prvih osam mjeseci ove godine palestinskom budžetu pomogla sa 30,8 miliona dolara, što je za 77,2 posto manje u odnosu na pomoć od 130 miliona dolara koju je dala u istom periodu prošle godine.

Američki predsjednik Trump je prošlog mjeseca izjavio da bogate zemlje ne trebaju slati finansijsku pomoć Palestini, a to je kazao na ceremoniji u Bijeloj kući kada su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Palestinski ministar finansija Shukri Bishara u julu je kazao kako su neke bratske zemlje bez najave i obrazloženja suspendirale pomoć koju su slale Palestini.

Analitičari smatraju da je smanjivanje i suspendiranje strane pomoći Palestini dio napora kojim SAD i Izrael žele implementirati takozvani “Sporazum stoljeća” i ostvariti cilj normalizacije odnosa između Izraela i arapskih zemalja.

Trenutno su Evropska unija i Svjetska banka najveći donatori palestinskom budžetu i te dvije institucije daju 86 posto od ukupne strane pomoći.

U prvih osam mjeseci godine palestinski budžet je primio od donatora ukupno 280 miliona dolara pomoći, uključujući 241 milion dolara koje su osigurale EU i Svjetska banka.

Izvor: Agencije