Više od 50 miliona Amerikanaca glasalo na predsjedničkim izborima

Pandemija je preokrenula tradiciju kampanje i njeni se učinci još osjećaju (EPA)

Više od 50 miliona Amerikanaca glasalo je na predsjedničkim izborima, tempom koji bi mogao rezultirati najvećim odazivom u više od 100 godina, pprema podacima U.S. Elections Projecta objavljenim u petak.

Iznenađujuća brojka znak je velikog interesa za takmičenje između republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena, kao i želje Amerikanaca da se smanji rizik izloženosti COVID-19, od kojeg je u SAD-u umrlo više od 221.000 ljudi.

Mnoge su države proširile rano glasanje, što se čini lično i putem pošte, uoči dana izbora 3. novembra, jer se to smatra sigurnijim načinom glasanja u jeku pandemije korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Visoka stopa ranog glasanja navela je Michaela McDonalda, profesora floridskog univerziteta koji vodi U.S. Elections Project, da predvidi rekordan odaziv od oko 150 miliona birača, što predstavlja 65 posto birača s pravom glasa i najvišu stopu od 1908. godine.

Utjecaj pandemije na kampanju

U Teksasu je stopa odaziva već prešla 70 posto ukupnog odaziva 2016. godine.

Pandemija je preokrenula tradiciju kampanje i njeni se učinci još osjećaju.

Amerikanci bi mogli danima ili sedmicama čekati da saznaju ko je pobijedio, dok izborni dužnosnici prebroje desetke miliona glasova poslanih poštom.

Trump će u petak održati skupove u ključnoj državi Floridi, za koju su izborne ankete najavile tijesnu utrku.

Već je glasalo više od četiri miliona ljudi, što je približno pola od ukupnog broja prije četiri godine.

Biden će održati govor u matičnoj državi Delawareu o svojim planovima za oporavak zemlje od pandemije.

Izvor: Agencije