Iran uveo sankcije američkim diplomatama u Iraku

Teheran tvrdi da je američki ambasador u Bagdadu imao je ključnu ulogu u koordiniranju terorističkih činova u Iraku (Ilustracija)
Teheran tvrdi da je američki ambasador u Bagdadu imao je ključnu ulogu u koordiniranju terorističkih činova u Iraku (Ilustracija)

Iran je uveo sankcije ambasadoru SAD-a u Iraku i drugoj dvojici američkih diplomata.

Taj potez uslijedio je nakon što je Washington preduzeo slične mjere protiv iranskog ambasadora u Bagdadu, saopćilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva je na Twitteru napisao da je američki ambasador u Bagdadu imao ključnu ulogu u “koordiniranju terorističkih činova u Iraku i šire”.

Također je naveo da je ambasador učestvovao u organiziranju atentata na iranskog generala Qasema Soleimanija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Simboličan potez

Teheranski potez, koji omoguće zapljenu imovine na prostoru Irana sankcioniranih pojedinaca na prostoru Irana simboličan je i vjerovatno neće utjecati na američke diplomate.

SAD je u četvrtak na crnu listu stavio iranskog ambasadora u Iraku kazavši da je godinama nadgledao obuku i podršku iračkih milicija odgovornih za napade na SAD i koalicijske snage u Iraku.  

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO