FBI: Iran i Rusija se miješaju u predsjedničke izbore SAD-a

Ratcliffe je rekao da nisu uočene slične akcije Rusije, ali da su svjesni da i Moskva posjeduje informacije o glasačima (EPA)
Ratcliffe je rekao da nisu uočene slične akcije Rusije, ali da su svjesni da i Moskva posjeduje informacije o glasačima (EPA)

Iran i Rusija prikupili su podatke američkih glasača kako bi utjecali na predstojeće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćio je Federalni istražni biro (FBI), dodajući da je Teheran odgovoran za slanje prijetećih e-mailova demokratskim biračima, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe i direktor FBI-ja Chris Wray rekli su na konferenciji za novinare kako će SAD odgovoriti svakoj zemlji koja se pokuša umiješati u izbore.

Ratcliffe je precizirao da je cilj iranskih „lažnih mailova“, koje je navodno poslala krajnje desničarska grupa pristalica Donalda Trumpa „Ponosni momci“, da se izazove nemir i nanese šteta aktuelnom predsjedniku.

Dodao je da bi podaci mogli biti iskorišteni kako bi se registriranim glasačima prenijela pogrešna poruka za koje se pošiljatelji nadaju da će posijati konfuziju i haos i podriti povjerenje u američku demokratiju.

Ratcliffe je rekao da nisu uočene slične akcije Rusije, ali da su svjesni da i Moskva posjeduje informacije o glasačima.

„To su očajnički potezi očajnih neprijatelja“, rekao je Ratcliffe, prenosi AP.

Zabrinutost Washingtona

Neuobičajena konferencija za novinare obavještajnih službi održana je manje od dvije sedmice pred američke predsjedničke izbore, nakon što su glasači demokrata u najmanje četiri ključne države primili prijeteće mailove za koje se lažno tvrdilo da dolaze od grupe „Ponosni momci“, a u kojima se upozorava da će biti progonjeni ako ne glasaju za Trumpa.

Vjeruje se da su u toj operaciji korištene mail adrese iz registra glasača, koji uključuje i opredjeljenost, kućnu i e-mail adresu te broj telefona.

Pošiljatelji su tvrdili da će znati za kojeg je kandidata primatelj glasao na izborima 3. novembra, za koje je glasanje poštom već počelo.

Kako ocjenjuju mediji, održavanje konferencije za novinare obavještajnih službi dokaz da je Vlada SAD-a zabrinuta zbog miješanja i kampanje širenja dezinformacija stranih država u predstojeće izbore.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO