Cjepivo AstraZenece i Oxforda uspješno prati genetske instrukcije

Cjepivo poznato pod imenima ChAdOx1 ili AZD1222, napravljeno je korištenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet iz čimpanzi (EPA)
Cjepivo poznato pod imenima ChAdOx1 ili AZD1222, napravljeno je korištenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet iz čimpanzi (EPA)

Cjepivo za COVID-19 tvrtke AstraZeneca i univerziteza Oxford ispravno prati programirane genetske upute za uspješno stvaranje snažnog imuniteta, pokazala je u četvrtak detaljna analiza neovisnih britanskih naučnika.

“Cjepivo čini sve što smo očekivali i to su dobre vijesti u našoj borbi protiv bolesti”, rekao je David Matthews stručnjak za virologiju sa univerziteta u Bristolu, voditelj istraživanja cjepiva, prenijela je Hina pisanje Reutersa.

AstraZeneca, tvrtka koja ga razvija u saradnji s istraživačima s Oxforda, smatra se predvodnikom u utrci u razvoju cjepiva protiv COVID-a 19.

Rezultati prije kraja godine

Klinička testiranja na velikom rasponu ispitanika provode se u nekoliko država diljem svijeta poput Brazila, SAD-a i Velike Britanije, a rezultati se očekuju prije kraja godine.

Cjepivo poznato pod imenima ChAdOx1 ili AZD1222, napravljeno je korištenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet iz čimpanzi, a potom je obrisano oko 20 posto njegovih “instrukcija”. To znači da je cjepivu nemoguće replicirati se ili uzrokovati bolest kod ljudi.

Fokus istraživača u Bristolu usmjeren je na procjenu koliko često i precizno cjepivo djeluje po programiranim genetskim uputama.

“Ovo je važno istraživanje jer smo uspjeli potvrditi da se genetske upute ovog cjepiva ispravno prate kad uđu u ljudsku stanicu”, saopćio je Matthews.

Drugi naučnici još nisu recenzirali istraživanje njegovog tima, objavljenog kao pripremni tekst uoči evaluacije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO