SAD pojačao kampanju protiv Huaweija u Brazilu

Kina ima za cilj pojačati utjecaj na najveću južnoameričku ekonomiju prodavanjem 5G tehnologije Huaweija, tvrdi SAD (EPA)

SAD je pojačao ofanzivu kako bi spriječio kineski Huawei da preuzme kontrolu nad 5G mrežom u Brazilu, ponudivši brazilskim telekomunikacionim kompanijama finansiranje nabavke opreme za 5G mrežu koju proizvodi konkurencija.

Tokom posjete Brazilu, zvaničnici Američke međunarodne korporacije za razvoj (DFC), EXIM banke i Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) rekli su novinarima da postoje raspoloživa sredstva za finansiranje nabavke opreme koju proizvodi konkurencija Huaweija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Upozorenje na kineske investicije

Američku delegaciju u posjeti Brasiliji predvodio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien, koji se susreo s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Dvojica zvaničnika su se potom pridružila ceremoniji potpisivanja sporazuma Brazila s EXIM bankom o finansiranju više oblasti ekonomske saradnje dvije zemlje, među kojima je i 5G mreža.

Iz Washingtona su najviši američki zvaničnici upozorili Brazil da pažljivo motri na kineske investicije i na poteze Pekinga, koji imaju za cilj pojačati kineski utjecaj na najveću južnoameričku ekonomiju prodavanjem 5G tehnologije Huaweija.

Izvor: Agencije