Mitsotakis: Turska ima imperijalističke fantazije

Turska krši međunarodno pravo, dovodi u pitanje provođenje međunarodnih ugovora i podriva regionalnu sigurnost, kaže Kyriakos Mitsotakis (EPA)
Turska krši međunarodno pravo, dovodi u pitanje provođenje međunarodnih ugovora i podriva regionalnu sigurnost, kaže Kyriakos Mitsotakis (EPA)

Nakon samita Kipar – Egipat – Grčka u Nikoziji, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis optužio je u srijedu Tursku da krši međunarodno pravo te je ocijenio da Ankara ima “imperijalističke fantazije”.

“Ankara ima imperijalističke fantazije i pokušava ih realizirati ratobornim ponašanjem od Sirije do Libije, od Somalije do Kipra, od Egeja do Kavkaza. Sve navedeno prati niz jednostranih provokacija, praćenih ekstremističkom, često neprijateljskom retorikom. Saglasni smo da takvim ponašanjem Turska očigledno krši međunarodno pravo, dovodi u pitanje provođenje međunarodnih ugovora i paralelno podriva regionalnu sigurnost, često kršeći odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Evropske unije”, izjavio je Mitsotakis na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

‘Balkan može postati regija mira’

Ocijenio da samo libijski narod može pronaći političko rješenje za građanski rat u svojoj zemlji, bez prisustva stranaca na njihovoj teritoriji, podvlačeći da je Grčka spremna doprinijeti mirnoj budućnosti Libije.

Mitsotakis se osvrnuo na sporazum Grčke i Albanije i istakao da “Grčka u praksi dokazuje da Balkan i istočni Mediteran mogu postati regija mira i stabilnosti ukoliko se budu poštovali zakoni”.

Zaključio je da i Turskoj pripada prirodno mjesto u ovom susjedstvu saradnje, ukoliko to bude željela, ali pod uslovom da može slijediti ista pravila i načela dobrosusjedskih odnosa i poštovanja međunarodnog prava.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO