Lavrov se odvojeno sastao s delegacijama Azerbejdžana i Armenije

Obnovljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha izbili su 27. septembra (EPA)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov u Moskvi odvojeno se sastao i o situaciji u Nagorno-Karabahu razgovarao sa šefovima diplomatije Azerbejdžana i Armenije Ceyhunom Bayramovom i Zohrabom Mnatsakanyanom.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da se Lavrov u utorak sastao s armenskim kolegom Mnatsakanyanom, a u srijedu i s azerbejdžanskim kolegom Bayramovom, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da su susreti uslijedili nakon nedavnih telefonskih razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom i armenskim premijerom Nikolom Pashinyanom.

“Na sastancima je razgovarano o hitnim potezima vezanim za provedbu ranije dogovorenog humanitarnog primirja i pronalazak održivog rješenja za pitanje Nagorno-Karabaha”, navodi se u saopćenju.

Armenija i Moskva su 10. oktobra u Moskvi postigli sporazum o uspostavi humanitarnog primirja, s ciljem razmjene zarobljenih i tijela ubijenih.

Kršenje humanitarnog primirja

Armenska vojska je primirje prekršila već nekoliko sati kasnije, kada je u raketnom napadu u gradu Ganja ubila deset, a ranila 35 civila.

Armenske snage su i 15. oktobra izvele napad na mještane azerbejdžanskog Tertera, koji su bili na sahrani, a tom prilikom je ubijeno četvero i još četvero civila ranjeno.

U novom raketnom napadu na Ganju armenske snage su prošle sedmice ubile 13, a ranile više od 50 civila, a potom su delegacije Azerbejdžana i Armenije u Moskvi ponovo dogovorile primirje, koje je na snagu stupilo 18. oktobra.

Azerbejdžanske vlasti su već narednog jutra saopćile da armenska strana ponovo ne poštuje primirje i da izvodi napade na Jabrayil i druga naselja koja je azerbejdžanska vojska osvojila nakon trodecenijske armenske okupacije.

Obnovljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha izbili su 27. septembra, nakon što su su se tokom ljeta azerbejdžanske i armenske snage sukobile na granici dvije države.

Izvor: Agencije