Erdogan: Turska će nastaviti potragu za energetskim resursima

Erdogan je rekao da se vlada nada da će do proljeća završiti rad na vakcini protiv korona virusa
Erdogan je rekao da se vlada nada da će do proljeća završiti rad na vakcini protiv korona virusa

Turska bi trebala nastaviti potragu za energetskim resursima u regiji Crnog mora, rekao je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći nakon višesatnog sastanka kabineta u Ankari, turski predsjednik osvrnuo se na različite teme, uključujući epidemiju korona virusa, kao i energetska istraživanja i vanjsku politiku, prenosi Anadolija.

Početak eksploatacije gasa iz izvora Tuna-1 (Dunav-1) očekuje se 2023. godine, a riječ je o izvoru koji se nalazi u Polju prirodnog gasa Sakarya i koji je 170 kilometara udaljen od sjeverne turske obale.

Podsjetivši kako je u izvoru Tuna-1 (Dunav-1) u Polju plina Sakarya u Crnom moru u augustu otkrivena rezerva od 320 milijardi kubnih metara tog energenta, Erdogan je kazao da je dodatno istraživanje rezerve gasa prošlog vikenda povećalo na rekordnih 405 milijardi kubika.

Grčka i Kipar tražili su, na samitu evropskih čelnika prošle sedmice, oštriji odgovor Evropske unije na turska istraživanja prirodnog gasa u vodama u istočnom Sredozemlju na koje polažu pravo i Ankara i Nikozija, ali im je rečeno da se suzdrže i pričekaju novi samit u decembru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je nakon samita da su evropske vođe potvrdili svoju podršku Grčkoj i Kipru, ali su i otvoreni za razgovore i s Ankarom.

Razvoj vakcine 

Turski predsjednik također je komentarisao i izbijanje nove vrste korona virusa, rekavši da će vlasti pomno nadgledati poštivanje mjera uvedenih protiv širenja bolesti koja je do sada u Turskoj odnijela 9.445 života.

Erdogan je rekao da se vlada nada da će do proljeća završiti rad na vakcini.

Turska je do sada potvrdila više od 351.000 slučajeva COVID-19, od kojih se gotovo 307.000 potpuno oporavilo. Zabilježeno je ukupno 9.445 smrtnih slučajeva, a 1.545 pacijenata kategorizirano je kao “kritično bolesno”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO