Privedeni ‘špijun iz Emirata’ radio je kao novinar u Turskoj

Muškarac, koji bi se trebao pojaviti na sudu ove sedmice, navodno je priznao da radi za UAE (EPA)

Turska je uhapsila Jordanca zbog sumnje da je špijunirao za Ujedinjene Arapske Emirate dok je radio kao novinar u Turskoj.

Ahmeda al-Astala (45), porijeklom iz Palestine, u petak je privela obavještajna agencija Turske zbog navodnog dugogodišnjeg praćenja arapskih neistomišljenika.

Turski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti za The Washington Post, rekao je da je Astal radi kao novinar u Turskoj.

Astal, koji bi se trebao pojaviti na sudu ove sedmice, navodno je priznao da radi za UAE, dodao je zvaničnik.

Agencija Reuters izvijestila je u petak da su turske vlasti pribavile “gomilu dokumenata” koje dokazuju veze osumnjičenog s UAE-om.

Jedan zvaničnik rekao je da je osumnjičeni putovao u Tursku koristeći pasoš koji nije iz UAE-a i da se “godinama infiltrirao u arapske disidente i novinarske mreže”.

‘Prisiljen na špijunažu’

Sažetak nalaza turske obavještajne službe, koji je pokazan na uvid The Washington Postu, otkriva da je Astal, poznat kao Abu Layla, u UAE-u prisiljen na špijunažu prije više od deset godina.

Odbio je ponudu UAE-a 2008. godine, ali je kasnije prihvatio, nakon što nije uspio dobiti posao.

Još se navodi da se Astal “koncentrirao na odnose Turske s muslimanskim svijetom, vanjskopolitičke inicijative i unutrašnju politiku”, dodajući da je imao zadatak ispitati je li turska vlada ranjiva na novi puč nakon neuspjelog pokušaja 2016. godine.

Astal je, također, “proslijedio informacije UAE-u o arapskim novinarima i disidentima sa sjedištem u Turskoj…”, navodi se u sažetku, dodajući da je primio približno 400.000 dolara dok je radio za UAE.

Veze između Ankare i Abu Dhabija napete su posljednjih godina, posebno zbog podrške Ankare Kataru, nakon što su četiri arapske zemlje – UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat – prekinule diplomatske veze s Dohom 2017. godine.

Izvor: Agencije