Panama Papers: Nalog za hapšenje osnivača Mossack Fonsece

Jürgen Mossack i Ramon Fonseca, osumnjičeni su za masovnu utaju poreza i zločinačko udruživanje (Reuters)

Njemačke pravosudne vlasti izdale su međunarodni nalog za hapšenje za dvojicu osnivača panamskog advokatskog ureda Mossack Fonseca, koji je u središtu globalne porezne utaje nazvane “Panama Papers”, koju su 2016., razotkrili istraživački novinari, prenosi Hina.

Dvojica advokata Jürgen Mossack i Ramon Fonseca, osumnjičeni za masovnu utaju poreza i zločinačko udruživanje, sada mogu biti uhapšeni ako pokušaju ući na teritorij Evropske unije, piše u ponedjeljak kasno navečer dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Upravo je taj dnevnik u saradnji s regionalnim auodiovizualnim grupama NDR et WDR učestvovao u istraživanju globalne mreže uspostavljene radi izbjegavanja plaćanja poreza.

Kako Panama ne izručuje svoje državljane, toj dvojici muškaraca s panamskim pasošima ne prijeti hapšenje ako ne napuste teritorij te države, napominje SZ.

Međutim, istražitelji se nadaju da će se Mossack, koji ima porodicu u Njemačkoj, sam predati i pregovarati da sebi smanji kaznu te istovremeno izbjegne sudski progon pokrenut protiv njega u Sjedinjenim Državama.

Najmanje je 150 istraga otvoreno u 79 zemalja

Skandal Panama Papers izbio je 3. aprila 2016. kada je procurilo 11,5 miliona digitalnih podataka iz advokatskog ureda Fonseca. Riječ je o dokumentima koje je analizirao istraživački konzorcij ICIJ-a, a šokirali su svijet jer su razotkrili goleme razmjere porezne utaje kojoj su pribjegavali mnogi bogati i slavni, među njima političari. Zbog afere ostavku je podnio islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson.

Među upletenima je bio i bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif, a ubijena je i malteška novinarka Daphne Caruana Galizia 16. oktobra 2017. dok je radila na istrazi afere Panama Papers.

Novinarski konzorcij je razotkrio da su bogati izbjegavali platiti porez putem fiktivnih poduzeća u čemu im je pomagalo nekoliko stotina banaka.

Najmanje je 150 istraga otvoreno u 79 zemalja kako bi se ušlo u trag mogućim poreznim utajama i pranju novca, navodi američki centar za istraživanje financijskih malverzacija.

Advokatski ured Mossack Fonseca objavio je 2018., kraj obavljanja svoje djelatnosti zbog “nepopravljivih šteta” nanesenih njegovom ugledu.

Država Panama bori se da budu povučena s crne liste poreznog raja.

Izvor: Agencije