EU ministri pokušavaju dogovoriti novu poljoprivrednu politiku

Sadašnji propisi o zajedničkoj poljoprivrednoj politici ističu 31. decembra 2020. godine (EPA)
Sadašnji propisi o zajedničkoj poljoprivrednoj politici ističu 31. decembra 2020. godine (EPA)

Ministri poljoprivrede Evropske unije pokušali su u Luxembourgu postići saglasnost o tri zakonodavna prijedloga koja će uveliko odrediti kakva će biti Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) u sljedećem sedmogodišnjem periodu.

Pokrenuti su bilateralni razgovori njemačkog predsjedništva s ministrima zemalja članica, u kojima se pokušava doći do kompromisa, koji bi se onda stavio na glasanje.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ovo bi mogao biti zadnji fizički sastanak ministara, stoga njemačko predsjedništvo pokušava na ovom sastanku osigurati kvalificiranu većinu za tri zakonodavna prijedloga.

Finansiranja projekata ruralnog razvoja

Ministri pokušavaju dogovoriti stav Vijeća o budućoj poljoprivrednoj politici, na temelju kojeg će onda pregovarati s Evropskim parlamentom.

Istovremeno, zastupnici EP-a raspravljaju i glasaju o svom stavu o tim pitanjima, kako bi bili spremni za razgovor s Vijećem.

Sadašnji propisi o zajedničkoj poljoprivrednoj politici ističu 31. decembra 2020. godine.

Međutim, hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a uspjelo je u junu dogovoriti s predstavnicima EP-a prelazno razdoblje od dvije godine.

Tim dogovorom produžava se primjena sadašnjih propisa, što će omogućiti neometani nastavak finansiranja projekata ruralnog razvoja i izravnih plaćanja poljoprivrednicima, dok se ne dogovore nova pravila.

Razgovara se o novim pravilima, kojima bi se propisale obaveze za poljoprivrednike da svoju proizvodnju organiziraju na ekološki prihvatljiv način, da se smanje subvencije velikim farmama i da se preusmjere manjim farmama i mladim poljoprivrednicima.

U centru pregovora je ekološka arhitektura reforme ZPP-a.

Rezerviranje za ekološku proizvodnju

Njemačko predsjedništvo predlaže da premije koje će se isplaćivati poljoprivrednicima za ekološku proizvodnju postanu obavezujuće, sa zajamčenim minimalnim budžetom.

Predsjedništvo predlaže da se minimalno 20 posto direktnih plaćanja poljoprivrednicima rezervira za ekološku proizvodnju.

Ekološki programi imaju za cilj potaknuti poljoprivrednike da proizvode na način koji će biti ekološki prihvatljiv, za što bi dobivali premije iz prvog stupa ZPP-a, koji se odnosi na direktna plaćanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Bosna i Hercegovina ostala je bez pet miliona eura bespovratne pomoći iz fondova Evropske unije, jer političari iz dva entiteta nisu uspjeli pronaći zajednički jezik. U trenutku kada povlači četvrtu tranšu kredita od MMF-a, ova država mogla bi izgubiti još devet miliona eura. To će se dogoditi ako se entiteti do 1. oktobra ne dogovore […]

U Vladi Hrvatske nedavno su se pohvalili kako je prošla godina bila rekordna u korištenju, odnosno povlačenju sredstava iz fondova Evropske unije. Korisnicima je putem konkursa na raspolaganje stavljeno dvije milijarde i 800 miliona eura. Rekordne iznose povukli su i u Dalmaciji – iz evropskih poljoprivrednih fondova. Prilog Borisa Gagića.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO