Erdogan: Cilj Macronovih inicijativa je obračun s islamom i muslimanima

Vjerujem da bismo kao muslimani trebali više slušati jedni druge, poručio je Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da su antiislamska i antimuslimanska retorika aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe te kako je glavna svrha takvih inicijativa, koje predvodi francuski predsjednik Emmanuel Macron, obračun s islamom i muslimanima.

Videoporukom se obratio na sastanku ministara, predsjednika, glavnih muftija država članica Organizacije islamske saradnje (OIC) i zemalja posmatrača, koju je putem interneta organizirala Uprava za vjerske poslove Turske.

Govoreći o iskušenjima s kojima je danas suočen islamski svijet, Erdogan je istakao da se muslimani suočavaju s mnogim kompliciranim problemima, od terorizma do gladi, od neznanja do nepravde, pa do unutrašnjih sukoba.

“Vjerujem da bismo, kao muslimani, trebali više slušati jedni druge i češće razmjenjivati ideje u ovom bolnom i vremenu punom iskušenjima kroz koje prolazimo”, poručio je on, prenosi Anadolija.

Rekao je kako se danas čuju krici iz drevnih islamskih gradova koji stoljećima osvjetljavaju čovječanstvo i koji se pamte po znanju, mudrošću i miru.

‘Problemi koji uništavaju islamski svijet’ 

“Na svjetskom nivou svakodnevno u prosjeku hiljadu naše braće muslimana bivaju žrtve terorizma ili nasilja. Rasizam, podjele na plemena i mezhebe te smutnja terorizma poprimili su dimenziju problema koji uništavaju islamski svijet iznutra. Nemoguće je prihvatiti i pristati na situaciju u kojoj i ubijeni, ali i ubica, izgovaraju ‘Allahu ekber'”, kazao je Erdogan.

Naveo je kako tužna slika muslimana ohrabruje imperijaliste i neprijatelje islama.

“Uznemireni usponom islama, koriste krize koje su sami proizveli za napade na našu vjeru. Antiislamska i antimuslimanska retorika su aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe. Termini poput ‘francuski islam’, ‘evropski islam’, ‘austrijski islam’, koji su se pojavili u posljednje vrijeme, najbolji su pokazatelji toga. Glavna svrha takvih inicijativa, koje predvodi Macron, obračun je s islamom i muslimanima”, naveo je Erdogan.

Pod krinkom “borbe protiv ekstremizma”, umjesto borbe protiv terorizma, cilja se na pasivan, nespretan, kukavički i nepretenciozan profil muslimanskog građanina, koji ne reagira na okrutnost i ne diže glas protiv nasilnika, dodao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO