Donald Trump pozitivan na korona virus

Američki predsjednik Donald Trump pozitivan je na korona virus.

Na Twitteru je objavio da su on i njegova supruga Melania počeli proces samoizolacije, nakon što je ustanovljeno da je njegova savjetnica Hope Hicks testirana pozitivno.

“Proći ćemo kroz ovo zajedno”, poručio je Trump.

Trumpov ljekar potvrdio je da su predsjednik SAD-a i njegova supruga zaraženi, da se osjećaju dobro i da će ostati unutar Bijele kuće tokom samoizolacije.

“Očekujem da će predsjednik nastaviti s uobičajenim svojim aktivnostima tokom liječenja”, piše u izjavi za medije.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence i njegova supruga, negativni su.

Zajedno u helikopteru i avionu

Hoppe Hicks je visoko rangirana unutar administracije i u čestom je kontaktu s Trumpom, koji je, zajedno sa suprugom, podvrgnut testiranju, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Hope Hicks je putovala s Trumpom helikopterom i predsjedničkim avionom u Cleveland u ponedjeljak, na debatu koju je u utorak Trump imao s demokratskim predsjedničkom kandidatom Joe Bidenom.

Ona je bila u avionu s Trumpom i u srijedu, na putovanju u Minnesotu, gdje je Trump imao izborni skup, zajedno s Jaredom Kushnerom, predsjednikovim savjetnikom i zetom te još nekoliko visokih savjetnika iz Bijele kuće.

Na fotografijama se vidi da ni Hope Hicks, ni drugi iz Trumpovog okruženja nisu nosili zaštitne maske.

Centar za kontrolu zaraznih bolesti preporučuje svima koji su bili pozitivni na testiranju da odmah počnu samoizolaciju, da prate simptome i da nose maske oko drugih ljudi.

Trump je potvrdio da je Hicks pozitivna u sinoćnjem telefonskom razgovoru sa svojim najvećim medijskim prijateljem sa Fox Newsa Seanom Hannityem.

Glasnogovornici Bijele kuće u četvrtak nisu ništa rekli novinarima o novoj situaciji, iako američki građani moraju biti obaviješteni šta se događa s predsjednikom.

Ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Hope Hicks nije prva osoba iz predsjednikovog okruženja koja je zaražena korona virusom.

Mnogo pripadnika tajne službe i nekoliko službenika u Bijeloj kući bili su pozitivni.

Opće je poznato da Trump ne podržava nošenje zaštitnih maski, a takva se kultura proširila i na osoblje Bijele kuće.

Predsjednik ima najbolju moguću zdravstvenu njegu, ali mnogo je njegovih najbližih savjetnika i saradnika bilo u neposrednom kontaktu s Hope Hicks, među njima i veći broj novinara, koji prate američkog predsjednika na njegovim putovanjima.

Pošto je Trump pozitivan na korona virus, mora početi proces koji osigurava da nacionalna sigurnost nije ugrožena zbog bolesti vrhovnog vojnog zapovjednika.

Iz Bidenove kampanje je novinarima, koji su u posljednjih nekoliko dana pratili Trumpa, rečeno da ne dolaze na njihove skupove zakazane za petak i tokom vikenda.

‘Navala na čudesne lijekove’

Američki predsjednik najveći je pokretač dezinformacija o COVID-19 u svijetu, pokazala je studija univerziteta Cornell, prenosi Hina.

Tim sa Cornella, jednog od najuglednijih američkih univerziteta, analizirao je 38 miliona članaka objavljenih na engleskom jeziku u tradicionalnim medijima širom svijeta od 1. januara do 26. maja ove godine.

Dezinformacije su svrstane u 11 kategorija, od teorija zavjere i napada na najuglednijeg američkog epidemiologa Anthonyja Faucija, do ideje da je virus kinesko biološko oružje.

Daleko najpopularnija tema je ona koju su autori nazvali “čudesnim lijekovima”, a pojavila se u 295.351 članku – više nego svih ostalih deset zajedno.

Najveća “navala” na “čudesne lijekove” bila je nakon Trumpove konferencije za novinare 24. aprila, kada je naglas razmišljao o ubrizgavanju dezinficijensa u krv kao lijeku za korona virus.

Slično se dogodilo kada je promovirao nedokazano liječenje hidroksiklorokinom.

‘Najveći pokretač infodemije u svijetu’

“Zaključujemo stoga da je predsjednik SAD-a vjerovatno najveći pokretač ‘infodemije’ u svijetu”, napisali su autori istraživanja.

Nakon čudesnih lijekova, druga najčešća neistinitost bila je da je virus namjerno stvoren za kreiranje novog svjetskog poretka, a treća da se radi o prevari s ciljem političkih dobitaka za američku Demokratsku stranku.

Naučnici su pratili i kako su dezinformacije kasnije širile društvenim mrežama, u čemu je s tri četvrtine udjela prednjačio Facebook. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO