Armenski premijer optužuje Tursku da vodi ofanzivu u Nagorno-Karabahu

Nikol Pašinjan nije ponudio dokaze za svoje tvrdnje (EPA)

Armenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Tursku da je “još jednom napredovala na genocidnom putu” i rekao da vojska Ankare direktno vodi ofanzivu azerbajdžanskih snaga protiv armenskih oko Nagorno-Karabaha.

Zabilježeni su deseci ubijenih i stotine ranjenih od nedjelje u borbama koje su obnovile zabrinutost zbog stabilnosti na Južnom Kavkazu, koridoru za cjevovode koji naftu i plin prenose na svjetska tržišta, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Predsjednici Francuske, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država pozvali su u četvrtak na hitno prekid vatre između Azerbejdžana i armenskih snaga oko Nagorno-Karabaha, ali je azerbajdžanska saveznica Turska utvrdila da tri velike sile ne bi trebale imati ulogu u mirovnim potezima.

“Situacija je puno ozbiljnija [od prethodnih sukoba 2016. godine]. Bilo bi primjerenije usporediti je s onim što se dogodilo 1915. godine, kada je, tokom prvog genocida 20. stoljeća, pobijeno više od 1,5 miliona Armenaca”, rekao je Pašinjan za novine Le Figaro.

“Turska država, koja i dalje negira prošlost, ponovo kreće genocidnim putem”, utvrdio je.

Nije ponudio dokaze za tvrdnje

Komentari će vjerovatno izazvati Ankaru, koja prihvata da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s turskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i poriče da su ubistva sistemski organizirana i da predstavljaju genocid.

Pašinjan, koji nije ponudio dokaze za svoje tvrdnje, kazao je da je Turska poslala hiljade sirijskih plaćenika u regiju i da su turski vojni oficiri direktno sudjelovali u vođenju azerbajdžanske ofanzive.

“Svijet mora biti svjestan šta se ovdje događa”, rekao je on.

Pašinjan je ranije izjavio da je Armenija srušila četiri drona u provincijama u blizini glavnog grada Jerevana.

Četiri drona pojavila su se u armenskom zračnom prostoru u provincijama Kotayk i Gegharkunik, a armenske snage protuzračne odbrane uništile su ih, napisao je Pašinjan na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije