Zapaljene crkve u Santiagu u protuvladinim protestima

Parroquia de la Asuncion u plamenu (EPA)
Parroquia de la Asuncion u plamenu (EPA)

Najmanje dvije crkve zapaljene su u čileanskom glavnom gradu, a hiljade ljudi okupile su se na ulicama na prvu godišnjicu smrtonosnih protesta protiv konzervativne vlade.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako se ruši toranj Parroquia de la Asuncion, jedne od najstarijih crkava u Santiago de Chileu. Druge pokazuju Iglesiu de San Francisco de Borja, koju policija obično koristi za ceremonije, zahvaćenu plamenom.

Protesti su počeli mirno na Plazi Italia, poznatoj i kao Plaza de la Dignidad, no ubrzo su postali nasilni uprkos policijskoj prisutnosti.

Referendum 25. oktobra

Čile je bio pogođen nasilnim protestima u razdoblju između 18. oktobra i 30. novembra prošle godine, koji su paralizirali glavni grad. Demonstranti su zahtijevali bolji pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju i udaljavanje od neoliberalnog ekonomskog sistema.

U protestima je ubijeno najmanje 30 ljudi, a policija je kritizirana zbog represije.

Protesti su nedavno opet izbili uoči referenduma 25. oktobra na kojem Čileanci odlučuju žele li novi Ustav, jedan od ključnih zahtjeva demonstranata.

Sadašnji Ustav iz 1980. datira iz doba diktature Augusta Pinocheta.

Izvor: Agencije


Povezane

Sukobi policije i demonstranata na ulicama Čilea, uoči godišnjice protesta zbog socijalne nejednakosti. Tokom dana okupljanja su bila mirna, ali su postala nasilna kada je policija upotrijebila suzavac i vodene topove. Demonstranti kažu kako i dalje čekaju da vlasti provedu reformu Ustava i time utječu na smanjenje socijalne nejednakosti.

Čile se godinama isticao kao najuspješnija ekonomija u Latinskoj Americi. No, pandemija je razotkrila duboku nejednakost. Mnogi Čileanci kažu da Vlada nije na vrijeme reagirala kako bi spriječila ekonomske posljedice krize.

Demonstranti u Čileu više od mjesec dana izlaze na ulice zahtijevajući političke i ekonomske reforme. Do sada su život izgubile 23 osobe. Ministar odbrane odbacio je navode o prekomjernoj upotrebi sile, ali Amnesty International tvrdi kako je oružje nekoliko puta upotrijebljeno protiv učesnika protesta.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO