Varšava otvara privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu

Bolnica smještena u dvoranama na stadionu imat će krevete za 500 pacijenata oboljelih od COVID-a 19 (EPA)
Bolnica smještena u dvoranama na stadionu imat će krevete za 500 pacijenata oboljelih od COVID-a 19 (EPA)

Poljska planira otvoriti privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi u jeku vrhunca epidemije korona virusa i preopterećenoga zdravstvenog sistema, rekla je vlada.

Poljska je zabilježila nove dnevne rekorde u broju zaraženih u proteklim sedmicama, a ljekari su prijavili nedostatak osoblja, bolničkih kreveta i opreme.

“U subotu je premijer naredio pripremu za prvu privremenu bolnicu, koja će biti smještena na nacionalnom stadionu”, rekao je Michal Dworczyk, odgovoran za projekt, prenosi Hina.

Bolnica smještena u dvoranama na stadionu imat će krevete za 500 pacijenata oboljelih od COVID-a 19, s mogućnošću proširenja na 1.000 kreveta. Prvi kreveti vjerovatno će biti dostupni ove sedmice.

Nove mjere

Dworczyk je rekao da će i druga područja raditi na tome da uspostave privremene bolnice.

On je dodao da vlada ne namjerava zatvoriti groblja i spriječiti ljude da putuju širom zemlje 1. novembra, na praznik Svih svetih kad milioni Poljaka posjećuju obiteljske grobove.

Ranije ove sedmice vlada je pozvala građane da ostanu kod kuće i naredila zatvaranje teretana i bazena, ograničavanje vremena rada restorana te prebacivanje na nastavu na daljinu za sve univerzitete i srednje škole.

Vlada kaže da nastoji izbjeći totalni karantin, ali stručnjaci kažu da bi to moglo biti neizbježno ako situacija postane kritična.   

Izvor: Agencije


Povezane

Najveću podršku vakcinacija ima u Španiji (94 posto), a najmanju u Švicarskoj (70 posto), dok u Srbiji (jedinoj državi naše regije u istraživanju) vakcine podržava 78 posto ispitanika.

17 Jun 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO