SAD podigao optužnice protiv šest Rusa zbog cyber-napada

Velika Britanija nije izvijestila o detaljima i vrsti napada ili objavila jesu li bili uspješni (Reuters)
Velika Britanija nije izvijestila o detaljima i vrsti napada ili objavila jesu li bili uspješni (Reuters)

Američko Ministarstvo pravde podiglo je optužnice protiv šest ruskih vojnih zvaničnika zbog sumnje da su cyber-napadima namjeravali ugroziti izbore u Francuskoj 2017., Zimske olimpijske igre i američku privredu.

Svih šest optuženih su pripadnici ruske vojne obavještajne službe GRU, a prema navodima optužnice, sumnjiče se i za miješanje u unutrašnju politiku Ukrajine, javio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Reuters navodi da su britanski zvaničnici rekli da su u pitanju agenti Jedinice 74455 vojne agencije GRU.

Velika Britanija osudila je, kako je navela, pokušaje GRU-a da zlonamjernim cyber-napadima poremeti odvijanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara sljedeće godine u Tokiju.

Britanski dužnosnici rekli su da je jedinica 74455 ruske vojne obavještajne agencije GRU provela operacije “cyber izviđanja” protiv organizatora igara, dobavljača logistike i sponzora, odbivši izvijestiti o detaljima i vrsti napada ili objaviti jesu li bili uspješni.

No, Britanci su objavili da je ta aktivnost uključivala stvaranje lažnih web stranica i mrežnih računa koji se predstavljaju kao ključne osobe koje će se koristiti u budućim pokušajima hakiranja.

“Postupci GRU-a protiv Olimpijskih i Paraolimpijskih igara cinični su i bezobzirni. Osuđujemo ih najoštrije moguće”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Napad u Južnoj Koreji

Rusiji su prije četiri godine zabranjeni ili ograničeni nastupi na velikim sportskim priredbama, zbog široko rasprostranjenih krivičnih djela u vezi korištenja dopinga.

Napadi na Igre 2020. posljednji su u nizu pokušaja hakiranja međunarodnih sportskih organizacija za koje zapadni dužnosnici i stručnjaci za kibernetsku sigurnost tvrde da ih je Rusija organizirala od kako je izbio doping skandal prije pet godina.

Moskva je više puta demantirala optužbe.

Velika Britanija tvrdi da su ti napadi uključivali hakiranje ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. u Južnoj Koreji, koja je kompromitirala stotine računala, ukinula pristup internetu i omela “feedove emitiranja”.

Napad u Južnoj Koreji istražni organi su i ranije povezivali s Rusijom, ali je izgledao kao djelo kineskih ili sjevernokorejskih hakera, navodi se u saopćenju britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO