Mađarska imenovala čelnika Vrhovnog suda uprkos protivljenju struke

Parlament, u kojem vladajuća stranka Fidesz ima dvotrećinsku, većinu je imenovao Zsolta Andrasa Vargu (EPA)

Mađarski zastupnici u ponedjeljak su imenovali Zsolta Andrasa Vargu za predsjednika Vrhovnog suda u idućih devet godina, uprkos protivljenju sudija koji sumnjaju u njegovo iskustvo i političku nezavisnost.

Mađarski premijer Viktor Orban je tokom proteklog desetljeća učvrstio vlast nad gotovo svim dijelovima društva, uključujući pravosuđe.

Zbog toga je često u sukobu sa zapadnim državama oko vladavine prava, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Evropska komisija je prošlog mjeseca u izvještaju ocijenila da snižavanje kriterija za čelnika Vrhovnog suda daje mađarskom predsjedniku Janošu Aderu, Orbanovom savezniku i bivšem čelniku njegove stranke Fidesz, veću diskreciju za imenovanje na taj položaj.

Ader je nominirao Vargu, profesora prava i bivšeg člana Ustavnog suda, koji je nekoliko godina bio zamjenik glavnog tužioca Petera Polta, još jednog Orbanovog saveznika.

Većina sudija bila protiv

Nacionalno vijeće sudija, nezavisno tijelo koje okuplja mađarske sudije, velikom većinom odbilo je Vargu.

Vijeće je saopćilo da cijeni akademsku karijeru i iskustvo Varge na Ustavnom sudu, no da ne može ignorirati činjenicu da ne postoje zapisi o njegovim pravnim odlukama, niti on ima iskustva rada u sudnicama.

Uprkos tome je Parlament, u kojem Orbanov Fidesz ima dvotrećinsku većinu, u ponedjeljak imenovao Vargu.

Nacionalno vijeće sudija kazalo je da je ta nominacija bila moguća tek nakon dva nedavna amandmana, kojom se napustila praksa na snazi od pada komunizma koja zahtijeva da čelnik Vrhovnog suda može biti samo neko s iskustvom rada kao sudija.

Vijeće je saopćilo kako se “ne zadovoljava ustavni zahtjev da samo osoba nezavisna o drugim granama vlasti i koja se vanjskim promatračima čini nepristranom može biti na vrhu pravosudnog sistema”.

Izvor: Agencije