Izvještaj: Izrael ruši projekte EU-a na palestinskim teritorijima

Uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi, Netanyahuova vlada je znatno pojačala rušenje palestinskih objekata (EPA)

U izvještaj Euro-mediteranskog monitora za ljudska prava navodi se da Evropa šuti o intenziviranju izraelskih akcija rušenja i ciljanju infrastrukturnih projekata koje finansira na palestinskim teritorijima.

U izvještaju se navodi da je Izrael srušio ili oduzeo 127 objekata koje su finansirali međunarodni donatori, uglavnom Evropska unija i njene države članice, u Istočnom Jerusalemu i na području “C” na Zapadnoj obali, što je dvostruko više u odnosu na 2018. godinu.

Krajem septembra, Belgija, Estonija, Francuska, Njemačka, Irska i Norveška održale su zajedničku raspravu o Bliskom istoku u Ujedinjenim narodima, gdje su evropske zemlje ponovo naglasile svoju duboku zabrinutost zbog izraelskih aktivnosti naseljavanja i rušenja palestinskih objekata, ističući da je u “periodu od marta do avgusta 2020. zabilježena najveća prosječna stopa izraelskog razaranja u četiri godine”.

Uprkos pandemiji korona virusa i popratnoj ekonomskoj krizi, Netanyahuova vlada je znatno pojačala rušenje palestinskih objekata, stoji u izvještaju.

Također se navodi da je Izrael od početka ove godine srušio 555 objekata na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, što je dovelo do prisilnog iseljavanja 747 ljudi, uključujući 382 djece.

Kažnjavanje Palestinaca

U izvještaju se pojašnjava je broj rušenja između januara i avgusta iznosio 89 domova u Istočnom Jerusalemu, u usporedbi sa 104 za cijelu 2019. i 72 u 2018. godini.

Također se navodi i to da se 2019. godine “broj palestinskih projekata finansiranih od međunarodnih donatora, “uglavnom evropskih”, smanjio na svega 12, u usporedbi sa 75 u 2015. godini.

U izvještaju Euro-Med monitora se upozorava da je ovo smanjenje “poput kažnjavanja Palestinaca zbog toga što izraelska vlada uništava projekte i objekte koje finansira Evropska unija, umjesto da se Izrael zaustavi u rušenju”.

Također se ističe da su Evropska unija i države članice namjerno prikrile razmjere štete na svojim projektima koje finansiraju na palestinskim teritorijima, stoga se članovi Evropskog parlamenta pozivaju da istraže pitanje rušenja objekata i podnesu javni izvještaje o tome.

Izvor: Agencije