Bivši vođa baskijske ETA-e pred sudom u Parizu

Josu Ternera je u julu pušten uslovno da sa slobode čeka suđenje, nakon što su advokati apelovali na humanost suda zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja (EPA)
Josu Ternera je u julu pušten uslovno da sa slobode čeka suđenje, nakon što su advokati apelovali na humanost suda zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja (EPA)

Posljednji poznati šef baskijske grupe ETA, Jose Antonio Utturicoetxea (69), pojavit će se danas pred pariškim sudom zbog optužbi za terorizam, koje je on nazvao apsurdnim, jer smatra da je doprinio kraju konflikta koji je odnio stotine života u Španiji, prenio je Tanjug pozivajući se na AP.

Kako navodi AP, u jednom od rijetkih intervjua poslije 17 godina na čelu ETA-e, Ternera je ponudio izvinjenje i savjetovao ostale separatističke pokrete da prekinu sa nasiljem, a za sebe je govorio da je promijenjen čovjek.

Španski antiteroristički istražitelji su ga opisali kao krvožednog zagovornika nasilja, koji je vodio pregovore “kako vjetar duva”.

U maju 2019. godine uhapšen je u mjestu Sallanches u francuskim Alpama, u zajedničkoj operaciji francuske i španske policije.

Kajanje zbog nasilja

Agencija navodo da je Ternera danas iznemogao čovjek koji se bori sa kancerom i suočava se sa doživotnom zatvorskom kaznom.

Policija ga je nekada zvala Mladi bik, a Ternera sada kaže da mu je “izuzetno žao zbog nepopravljive štete koju je ETA nanijela.”

“Naravno da se izvinjavam žrtvama porodica nastradalih, to se ne može popraviti. Ali, i naš nezavisni pokret je propatio od nasilja španske diktature koja se završila prije više od četiri decenije. Baskija je ulazila u crnu rupu, kulturnu represiju i morali smo da preduzmemo nešto po tom pitanju”, rekao je on za AP.

Pušten je uslovno u julu, da sa slobode čeka suđenje, nakon što su advokati apelovali na humanost suda zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Sada odsjeda u blizini pariškog Trga republike, živi kod svog profesora sa fakulteta, pošto je blizu završetka studija.

Dozvoljeno mu je da bude van kuće po nekoliko sati dnevno.

Euskadi Ta Askatastuna (ETA), na baskijskom jeziku “Baskija i sloboda”, od 1959. godine je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španije i jugu Francuske. Sjedinjene Američke Države i većina vodstva EU-a je smatraju terorističkom organizacijom.

Zagovornici nezavisnosti Baskije, autonomne pokrajine s oko 2,2 miliona stanovnika na sjeveru Španije, traže njegovo puštanje na slobodu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO