Smrtonosni napad u afganistanskoj provinciji Ghor

Dosad niko nije preuzeo odgovornost za napad (EPA)
Dosad niko nije preuzeo odgovornost za napad (EPA)

Najmanje 20 osoba ubijeno je u bombaškom napadu koji se jutros dogodio u afganistanskoj provinciji Ghor, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Afganistana Tarik Aryen kako je napad izveden automobilom napunjenim eksplozivom, a da se eksplozija dogodila u blizini zgrade Policijske direkcije i Ureda za prava žena u Ghoru.

On je kazao da je snažnoj eksploziji život izgubilo najmanje 20, a da je ranjeno više od stotinu ljudi. U prethodnom izvještaju je navedeno na je na mjestu eksplozije život izgubilo 12 ljudi.

Više životno ugroženih

Među ranjenim je više životno ugroženih, pa se strahuje da bi bilans smrtno stradalih moga dodatno porasti.

Dosad niko nije preuzeo odgovornost za napad, a afganistanske vlasti za napad optužuju talibanski pokret.

Čelnik Komisije za ljudska prava Shaharzad Akbar najoštrije je osudio jutrošnji napad i nastavak nasilja koje naziva stravičnim, neprihvatljivim i neislamskim.

“To nasilje mora prestati. Ovu besmislicu mora pokušati zaustaviti svako ko ima bilo kakav uticaj“, poručio je Akbar.

ISIL-ove aktivnosti

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga. S

talnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i organizacija ISIL koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na tlu Afganistana.

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora koje su delegacije talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počele sredinom septembra u katarskoj Dohi. Glavni cilj pregovora dviju strana je okončanje gotovo dvije decenije dugih oružanih sukoba u toj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO