Opustjele ulice u francuskim gradovima, nove mjere i u drugim državama

Policijski sat koji će svakodnevno biti na snazi mjesec dana u Francuskoj se odnosi na otprilike 20 miliona stanovnika (EPA)
Policijski sat koji će svakodnevno biti na snazi mjesec dana u Francuskoj se odnosi na otprilike 20 miliona stanovnika (EPA)

Ulice Pariza i još osam francuskih gradova u subotu navečer ostale su prazne nakon što je na snagu stupio policijski sat zbog širenja korona virusa, a nove mjere uvode i druge države.

Svrha kontroverzne mjere je borba protiv širenja korona virusa u Francuskoj, jednoj od najvećih žarišta zaraze u Evrope. Francusko ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 32.427 novih slučajeva, nakon što ih je u petak bilo 25.086, prenosi Hina BBC.

Sveukupan broj zaraženih od početka pandemije u Francuskoj sad iznosi 867.197, s 33.392 smrtnih slučajeva, 90 više nego u petak.

Policijski sat koji će svakodnevno biti na snazi mjesec dana u Francuskoj se odnosi na otprilike 20 miliona stanovnika u gradovima poput prijestolnice, Marseillea, Lyona, Lillea i Toulousea. Policijski sat traje od 21 sati navečer do 6 ujutro.

Predsjednik Emmanuel Macron ističe kako je cilj te mjere smanjivanje rizika od prevelikog pritiska na bolnički ssistem.

Mnogi su zabrinuti kakve će biti ekonomske posljedice te odluke.

“Sigurno će biti onih koji će izgubiti svoj posao”, rekao je upravitelj italijanskog restorana Bianco u Parizu za agenciju Reuters. “To je katastrofa”, dodao je.

Protest Francuza

U jeku pandemije Francuzi će u nedjelju održati proteste u spomen na profesora Samuela Patyja ubijenog u petak jer je učenicima prikazao karikature poslanika Muhammeda. Patyja je ubio 18-godišnjak kojeg je potom ubila policija.

U nedjelju će od 15 sati na ulicama francuskih gradova zbog tog zločina demonstrirati čelnici političkih stranaka, udruge i sindikati, prenosi agencija France Presse. U Parizu se skupu pridružuju i djelatnici satiričkog lista Charlie Hebdo koji je 2015. i sam bio meta napada.

Nove mjere za suzbijanje korona virusa najavljene su i u Italiji koja je u subotu zabilježila rekordan broj novozaraženih. Italijanski premijer Giuseppe Conte objavit će ih u nedjelju, a lokalni mediji tvrde kako bi se mogao zabraniti rad teretana i bazena te amaterska sportska događanja.

Slovački premijer Igor Matovič najavio je da će njegova država testirati svakog stanovnika starijeg od deset godina. Vlada u Bratislavi je ranije ovaj mjesec proglasila vanredno stanje, a ove sedmice je donijela nove restrikcije koje uključuju i zabranu masovnih događanja i misa, zatvaranje teretana i bazena i prebacivanje školske nastave na daljinu.

“Testiranje će biti besplatno”, najavio je Matovič, ali nije otkrio hoće li ono biti dobrovoljno ili obavezno. Slovačka ima 5,4 miliona stanovnika, zaraženih je sveukupno bilo njih 28.000, a umrle su 82 osobe.

Demonstranti su zbog mjera u subotu napali urede slovačke vlade. Gotovo 500 neonacista i huligana bacalo je boce i kamenje.

Poziv Angele Merkel

U Njemačkoj je kancelarka Angela Merkel pozvala ljude da što više ostaju doma.

“Moramo učiniti sve što možemo da spriječimo da širenje virusa izmakne kontroli”, upozorila je kancelarka.

“Svaki dan je važan. Susrećite se s manje ljudi, bilo to doma ii vani. Molim vas odgodite bilo kakvo putovanje koje nije apsolutno nužno, sva okupljanja koja nisu od apsolutne važnosti. Ostanite doma što više možete”, kazala je Merkel.

Broj novozaraženih u Njemačkoj u nedjelju je narastao za 5587, na sveukupno 361.974 slučajeva, pokazuju podaci Instituta Robert Koch.

Poljska je ove sedmice uvela crvene zone u kojima se zatvaraju škole i teretane, uključujući prijestolnicu Varšavu.

Portugal je zabranio okupljanja s više od pet ljudi. Na vjenčanjima i krstitkama smije biti najviše pedeset ljudi, a ostale zabave su zabranjene.

U Holandiji su od 14. oktobra zatvoreni svi kafići i restorani, osim dostava. Kućanstva smiju imati samo tri gosta dnevno. Slične mjere donesene su i u Belgiji koja od ponedjeljka na četiri sedmice zatvara barove i restorane.

Rusija je u nedjelju zabilježila 15.099 novih slučajeva i sada ima ukupno gotovo 1,4 miliona zaraženih od početka pandemije.

U posljednja 24 sata umrlo je 185 ljudi povezano s COVID-om 19 pa je broj umrlih ukupno 24.187.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO