Gvineja: Predsjednik Conde u borbi za treći mandat

Conde je proveo ustavne promjene da bi mogao ponovo da se kandidira zbog čega su građani ove zapadnoafričke države mjesecima protestirali (EPA)

Građani Gvineje izlaze danas na izbore na kojima se dosadašnji predsjednik Alpha Conde (82) bori za treći mandat i nastavak svoje 10-godišnje vladavine.

Conde je proveo ustavne promjene da bi mogao ponovo da se kandidira zbog čega su građani ove zapadnoafričke države mjesecima protestirali, prenosi Tanjug.

Tokom demonstracija protivnika ustavnih promjena u posljednjih godinu dana poginulo je najmanje 50 ljudi, saopćeno je iz Amnesty Internationala.

Dodatno vrijeme

Nakon martovskog referenduma o promjenama Ustava, Conde je opisao ustavne reforme kao “fer i demokratske” istakavši da mu je potrebno dodatno vrijeme kako bi okončao velike infrastrukturne i projekte i modernizaciju rudarstva, prenio je Reuters.

“Postavili smo temelje razvoja zemlje”, rekao je Conde na mitingu svojih pristalica neposredno pred izbore i najavio bolje socijalne uvjete za građane Gvineje ako on bude pobijedio na izborima.

Izvor: Agencije