Šef saudijske diplomatije nagovijestio kraj spora sa Katarom

Faisal bin Farhan: Posvećeni smo pronalasku rješenja (EPA)

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan signalizirao je kako možda postoji napredak ka rješavanju trogodišnjeg spora sa zaljevskim susjedom Katarom, a to je naveo nakon sastanka u Washingtonu sa američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

Saudijska Arabija je 2017. godine, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom prekinula diplomatske i trgovinske veze sa Dohom, a četiri države su nametnule pomorsku, kopnenu i zračnu blokadu ove plinom bogate države.

„Posvećeni smo pronalasku rješenja. I dalje ćemo biti spremni za povezimanje sa našom katarskom braćom i nadamo se kako će i oni biti posvećeni tome. No, moramo riješiti legitimne sigurnosne brige kvarteta i mislim kako ima put za to“, rekao je saudijski ministar tokom virtualne diskusije čiji je domaćin bio vašingtonski Institut za bliskoistočnu politiku u četvrtak.

„Ako uspijemo naći rješenje naših legitimnih briga za sigurnost koje su nas nagnale na odluke koje smo poduzeli, to će biti dobre vijesti za regiju.“

Četiri države koje blokiraju Katar optužuju ovu državu da podržava „terorizam“ i da se miješa godinama u njihove unutrašnje poslove. Dohu također kvartet optužuje da je previše bliska sa regionalnim rivalom Iranom.

Katar kategorički negira ove optužbe.

Raniji pokušaji pregovora

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa želi da se pronađe put okončanja blokade i stvaranja načina da se Zaljev ujedini protiv Irana.

Nekoliko ranijih pokušaja okončanja spora nisu bili uspješni jer je Katar odbacivao zahtjeve kvarteta, među kojima su i gašenje Medijske mreže Al Jazeera, prekidanje veza sa određenim islamističkim grupama, ograničenje veza sa Iranom i protjerivanje turskih trupa stacioniranih u državi.

Katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Thani je kazao kako je njegova država spremna za dijalog kako bi se riješila diplomatska kriza, ali je istakao kako svako rješenje krize mora poštivati suverenitet njegove države.

U junu je Kuvajt, medijator između Katara i četiri države koje ga blokirao, objavio kako postoji napredak ka rješenju krize, ali da je malo napretka urađeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije