Francuska policija ustrijelila ubicu u predgrađu Pariza

Ranije je rečeno da je napadač ubodom nožem u vrat usmrtio svoju žrtvu, a zasad nije jasno je li je i obezglavio jer su izvještaji kontradiktorni (Reuters)

Francuska policija u petak je ubila napadača koji je hladnim oružjem usmrtio muškarca u predgrađu Pariza, rekao je policijski izvor, navodi Reuters, prenosi Hina.

Francuskom nastavniku historije koji je sa učenicima pokrenuo diskusiju o karikaturama poslanika Muhammeda napadač je danas odsjekao glavu na ulici u predgrađu Pariza, a policija je ubila osumnjičenog, saopštile su vlasti, prenosi Al Jazeera English.

Ranije je rečeno da je napadač ubodom nožem u vrat usmrtio svoju žrtvu, a zasad nije jasno je li je i obezglavio jer su izvještaji kontradiktorni.

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma objavilo je da je do napada došlo u Conflans St. Honorineu oko 17,00 sati, u blizini jedne školske institucije.

Glasnogovornik policije potvrdio je da je ubijen školski profesor. 

Otvorena je istraga za “ubistvo vezano uz teroristički motiv” i za “zločinačko terorističko udruživanje”.

Ministar unutarnjih poslova prekinuo put u Maroko

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prekinuo je put u Maroko i vraća se u Pariz.

Francuska agencija France presse navodi da su policajci stigli na poziv zbog sumnjivog muškarca koji se kretao oko škole.

Po dolasku, pronašli su jednog mrtvog muškarca i potom uočili sumnjivca oko dvjesto metara dalje. On im je prijetio hladnim oružjem koje im je izgledalo poput noža, te su otvorili vatru i ubili ga, navode agencije.

Gradonačelnik Thibault Humbert pohvalio je na Twitteru “brzinu kojom je policija neutralisala pojedinca”.

Francuska je tokom posljednjih nekoliko godina doživjela seriju nasilnih napada.

Krajem prošlog mjeseca, muškarac koji je emigrirao u Francusku iz Pakistana, napao je i ranio dvije osobe ispred bivših ureda satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

To je bilo mjesto na kojem su naoružani ljudi prije pet godina pucali u zaposlenike magazina u znak odmazde zbog objavljivanja karikatura o poslaniku Muhammedu.

Izvor: Agencije