Bjelorusija raspisala potjernicu za Svetlanom Tihanovskajom

Svetlana Tihanovskaja je pobjegla u susjednu Litvaniju ubrzo nakon spornih izbora 9. augusta (EPA)

Bjelorusija je opozicionu čelnicu Svetlanu Tihanovskaju stavila na listu traženih osoba, jer je navodno u više navrata pozivala na rušenje ustavnog poretka, saopćilo je u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova u Minsku.

Tihanovskaja je pobjegla u susjednu Litvaniju ubrzo nakon spornih izbora 9. augusta i od tada posjećuje evropske čelnike i poziva dugogodišnjeg bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da siđe sa vlasti.

Njeno ime našlo se i na ruskoj listi traženih osoba, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova je objasnilo da se to dogodilo automatizmom, zbog zajedničkog mehanizma regionalnog bloka, čije su članice, između ostalih, Rusija i Bjelorusija.

Ako je proglasi krivom, bjeloruska političarka u egzilu mogla bi biti osuđena na zatvorsku kaznu do pet godina.

Uhapšeno više od 13.000 ljudi

Tokom protesta, koji su izbili nakon predsjedničkih izbora, bjeloruske snage sigurnosti su uhapsile više od 13.000 ljudi, od kojih su neki kasnije oslobođeni.

Glavni politički protivnici Lukašenka su ili u zatvoru, ili su pobjegli u inozemstvo.

“Taj potez, raspisivanje potjernice, nikoga ne čudi. Jasno je da režim ne raspolaže s legalnim načinom ostanka na vlasti”, kazala je glasnogovornica Tihanovskaje.

Tihanovskaja je dala Lukašenku krajnji rok za silazak sa vlasti 25. oktobar, u protivnom će se suočiti s masovnim štrajkovima, koji će paralizirati zemlju.

Vlasti su ranije zaprijetile da će u suzbijanju protesta i nereda koristiti bojevu municiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO