Bivši francuski predsjednik optužen za ‘zločinačko udruživanje’

Sarkozyju će se također suditi od 17. marta do 15. aprila 2021 (EPA)
Sarkozyju će se također suditi od 17. marta do 15. aprila 2021 (EPA)

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy optužen je za “zločinačko udruživanje” u sklopu istrage o libijskom finansiranju njegove predsjedničke kampanje 2007. što pogoršava njegovu pravnu situaciju jer se protiv njega vode još dva sudska procesa, prenosi Hina.

Nakon četiri dana saslušanja i više od 40 sati ispitivanja završenog u ponedjeljak navečer, Nicolas Sarkozy je četvrti put optužen u tom velikom predmetu.

“S najvećim iznenađenjem sam doznao za novu optužnicu. Moja nedužnost je ponovo povrijeđena odukom koja ne donosi niti najmanji dokaz o bilo kakvom nedozvoljenom finansiranju”, reagirao je bivši predsjednik Republike na Facebooku.

Optužen za pasivnu korpuciju

“Na kraju ću dokazati svoju potpunu nedužnost u što ću uložiti svu svoju odlučnost i energiju. Nepravda neće pobijediti”, dodao je Sarkozy.

Bivši šef države je već u martu 2018. bio optužen za “pasivnu korupciju, prikrivanje pronevjere javnih sredstava i ilegalno finansiranje kampanje”. Također mu je bila određena sudska prismotra.

Tokom posljednjeg saslušanja u junu 2019. Sarkozy je upozorio na “urotu” protiv njega i pozvao se na svoj predsjednički imunitet, zamjerio sucima da su prešli opseg istrage i tvrdio da je pronevjera javnih sredstava neke strane zemlje kao kazneno djelo ne postoji u francuskom zakonu.  

Pariški prizivni sud je odbacio većinu tih žalbi i gotovo u potpunosti potvrdio istrage pokrenute prije osam godina u sklopu te afere. 

Afera “prisluškivanje”

U novembru 2016. poduzetnik Ziad Takieddine, jedan od optuženih u ovoj aferi koji je u bijegu nakon presude u junu u jednom drugom procesu, rekao je da je između kraja 2006. i početka 2007. predao pet miliona eura tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Sarkozyju i njegovom predstojniku ureda Claudeu Gueantu.

Osim tog predmeta koji se još istražuje, bivšem šefu države će se suditi od 23. novembra do 10. decembra zbog “korupcije” u aferi nazvanoj “prisluškivanja” jer je osumnjičen da je sa svojim advokatom Thierryjem Herzogom, pokušao podmititi suca Gilberta Aziberta.

Sarkozyju će se također suditi od 17. marta do 15. aprila 2021. zbog ilegalnog finansiranja njegove druge predsjedničke kampanje, 2012. godine, u sklopu afere Bygmalion, gdje mu se ne teret stavlja prekoračenje potrošnje tokom kampanje.  

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO