Belgija u ponedjeljak zatvara barove i restorane na četiri sedmice

Belgijska vlada odlučila je i uvesti policijski sat od ponoći do 5 ujutro, koji će trajati sljedećih mjesec dana (EPA)

Barovi i restorani zatvorit će se u ponedjeljak u Belgiji na četiri sedmice kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, rekao je za mrežu RTBF potpredsjednik vlade Georges Gilkinet nakon krizne sjednice kabineta, prenosi Hina.

Dosad barovi nisu radili samo u briselskoj regiji i ta mjera ostaje na snazi do početka novembra. Proširena je na teritoriju čitave zemlje i odnosi se i na restorane.

Ministar je rekao da se odlukom o zatvaranju tih mjesta koje su stručnjaci ocijenili “najvećim širiteljima” virusa, želi “apsolutno” spriječiti novi karantin nakon onog proljetos.

Teška zdravstvena situacija

No, dodao je, “situacija je teška u zdravstvenom pogledu”, “moramo spriječiti preopterećenje našeg zdravstvenog sistema”.

“Naše bolnice su pune”, istakao je ministar za mobilnost.

“Brojevi su visoki kao i u martu kada smo donijeli odluku o karantenu, a to želimo spriječiti po svaku cijenu”.

Belgijska vlada odlučila je i uvesti policijski sat od ponoći do 5 ujutro, koji će trajati sljedećih mjesec dana.

Povećan broj hospitalizacija

Belgija koja ima 11,5 miliona stanovnika, ima ukupno 191.959 zaraženih korona virusom i 10.327 umrlih, što je svrstava među evropske zemlje najpogođenije pandemijom.

Broj hospitalizacija se naglo povećao zadnjih dana, što je posljedica znatnog porasta infekcija od septembra, posebno u Briselu i u frankofonim pokrajinama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO