Turska zadržala avion grčke vlade u zraku 20 minuta

Potez je uslijedio nekoliko sati prije sastanka lidera Evropske unije u Briselu (EPA)

Avion grčke vlade, u kojem se nalazio ministar vanjskih poslova Nikos Dendias, koji se vraćao iz Iraka, zadržan je u zraku dodatnih 20 minuta, pošto su turske vlasti odložile izdavanje dozvole prolaska.

Prema izvještajima od četvrtka, avion je zatražio odobrenje od turskih avijacijskih vlasti dok je u srijedu navečer prelazio iračku granicu, nakon što je krenuo iz Bagdada, ali je morao sačekati 20 minuta da bi se izdala dozvola, prenosi Tanjug, pozivajući se na list Kathimerini.

Takvo zadržavanje zakazanog diplomatskog predstavništva, koje je unaprijed dobilo sve potrebne dozvole, smatra se neobičnim i Atina ga vidi kao novu provokaciju Ankare, ocjenjuje list.

Potez je uslijedio nekoliko sati prije sastanka lidera Evropske unije u Briselu, na kojem se očekuje da će se Atina zalagati za snažan odgovor na tursku poteze u istočnom Mediteranu i Egeju.

Ankara: Bila je tehnička greška

Avionu grčke vlade odbijena je dozvola prelaska i zadržan je u zraku dodatnih 20 minuta zbog “tehničke greške”, saopćila je u četvrtak Ankara.

Prema diplomatskim izvorima, objašnjenje je stiglo iz turskog Ministarstva vanjskih poslova kao odgovor na žalbu koju je u četvrtak ujutro podnijela grčka ambasada u Ankari, po nalogu Atine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Katimerini.

U objašnjenju se navodi da je Ankara pokušala objasniti incident prije ulaganja demarša, pripisujući incident tehničkoj greški turske službe civilne avijacije.

Grčka i Turska se spore oko istraživanja potencijalnih nalazišta u istočnom Mediteranu, gdje svaka država tvrdi da polaže pravo na pomorske energente.

Izvor: Agencije