Izraelski parlament ratifikovao sporazum o normalizaciji odnosa sa UAE

Za ratifikaciju sporazuma glasalo je 80 članova Kneseta, a protiv 13 (EPA)

Izraelski parlament Kneset večeras je ubjedljivom većinom glasova ratifikovao sporazum o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), objavio je AP, prenosi Beta.

Izrael i UAE su u avgustu objavili da su postigli sporazum uz posredstvo SAD-a, a potpisali su ga u Bijeloj kući 15. septembra.

Za ratifikaciju sporazuma glasalo je 80 članova Kneseta, a protiv 13.

UAE su treća arapska zemlja koja je uspostavila zvanične veze s Izraelom, poslije Egipta i Jordana, i prva koja je to učinila poslije četvrt stoljeća.

Bahrein je takođe započeo proces formalizacije veza s Izraelom, a Bijela kuća je nagovijestila da će te primjere slediti i druge arapske zemlje.

Kako navodi agencija, sporazumi Izraela sa UAE i Bahreinom odraz su promjena na Bliskom istoku jer arapske zemlje sada dijele zabrinutost Izraela zbog poteza Irana.

Ta zabrinutost nadilazi njihovu tradicionalnu podršku Palestincima, navodi AP.

‘Mnoge arapske zemlje žele da se približe Izraelu’

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je u Knesetu da “mnoge arapske i muslimanske zemlje” žele da se približe Izraelu.

“One vide našu vojnu obavještajnu, tehnološku i ekonomsku silu. One mijenjaju odnos prema nama”, kazao je Netanyahu.

Palestinci, koji su se dugo oslanjali na jedinstvenu arapsku podršku protiv Izraela, osudili su sporazum, optuživši UAE za izdaju.

Koalicija Zajednička lista koju čine uglavnom izraelske arapske partije jedina se usprotivila sporazumu, u znak solidarnosti sa Palestincima.

Izvor: Agencije