Trump napao Bidena da želi zabraniti metodu izvlačenja nafte i plina

Donald Trump je optužio Joea Bidena da je lažljivac (EPA)

Donald Trump i Joe Biden su održali predizborne skupove u važnim saveznim državama Pennsylvaniji i Floridi, dok predsjednička kampanja ulazi u konačnu, intenzivnu fazu.

Na skupu u Pennsylvaniji Trump je kritizirao Bidenovu energetsku politiku, budući da je u industriji nafte i plina zaposlen veliki broj stanovnika te savezne države.

Anketa Reutersa/Ipsosa pokazuje da Trump zaostaje za Bidenom u ključnim saveznim državama.

U isto vrijeme, Biden je boravio na Floridi, obraćajući se starijim glasačima i kritizirajući Trumpa zbog upravljanja pandemijom korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Trumpov skup u Johnstownu drugi je posljednja dva dana, dok pokušava nadoknaditi izgubljeno vrijeme zbog zaraze korona virusom.

Do sada glasalo 12 miliona Amerikanaca

Do sada je već 12 miliona Amerikanaca glasalo na izborima, uključujući 1,6 miliona na Floridi, pokazuje projekcija Univerziteta Florida.

Time je srušen rekord u broju ranih glasova.

Trump je optužio Bidena da želi zabraniti hidrauličko frakturiranje, postupak izvlačenja nafte i plina, koji se smatra ekološki štetnim.

“Jedno od najvažnijih pitanja u Pennsylvaniji je opstanak frakturiranja”, rekao je Trump okupljenima, sugerirajući da bi zbog Bidena mnogi u Pennsylvaniji ostali bez posla.

“Joe Biden je opetovano obećao da će ukinuti frakturiranje. On je lažljivac”, dodao je Trump.

Biden je kazao da će zabraniti novu proizvodnju nafte i plina na zemlji pod vlasništvom savezne vlade, ali je poručio da neće zabraniti frakturiranje, iako je ranije iznosio konfuzne stavove.

Anketa Reutersa/Ipsosa, objavljena u ponedjeljak, pokazuje da Biden ima prednost od sedam postotnih bodova u Pennsylvaniji, dok je sedmicu ranije imao prednost od pet postotnih bodova.

Trump je s malom razlikom pobijedio u toj saveznoj državi 2016. godine.

‘Za Donalda Trumpa vi ste potrošni’

Obraćajući se okupljenima u okrugu Broward, na jugu Floride, Biden je poručio da je Trump nemarno odbacivao prijetnju korona virusa.

“Za Donalda Trumpa vi ste potrošni. Zaboravljivi ste. Vi ste gotovo niko. Tako on vidi starije osobe. Tako vidi vas”, rekao je Biden.

Bidenova pobjeda u Floridi značajno bi umanjila Trumpove šanse za reizbor, a posljednja anketa pokazuje da demokrate imaju veću podršku ključnih demografskih skupina u državi, pogotovo starijih osoba.

Trump je pobijedio na Floridi 2016. godine s razlikom od 1, 2 postotna boda.

Izvor: Agencije